Norsk
Blog
Juleforberedelser - juletradisjoner!

Juleforberedelser - juletradisjoner!

Skrevet av Bernt Erik den 19 desember 2007 klokken 11:19

Å bake til jul er en stor førjulstradisjon her i huset og spesielt når lukten av stekte pepperkaker virrer rundt i huset er noe som får oss her i familien til å vite at julen er i anmarsj. Jeg elsker tradisjoner og gleder meg som et lite barn til alt som har med julen å gjøre. Til og med å stå med vaskebøtta mens det ene rommet etter det andre blir vasket ned, både tak, vegger og gulv får en føling med vaskekluten. Alt i huset blir luktende så rent. Man sniffer og sniffer og når lukten av de forskjellige kakene blandes med den rene lukten, ja da er jeg i himmelriket.

Hele familien samles til baking av pepperkaker og mens julemusikken fyller rommet med Hans Rotmo's "Vårres Jul", så kjevles det, bakes ut og stikkes ut pepperkaker som på et trasnportbånd. Turene til stekovnen er mange og etter et par timer har vi fått ut en stor kakeboks med nybakte pepperkaker.

Det er mange familier som baker mye og mange er opptatt av å ha minst 7 forskjellige sorter. Så nøye er ikke vi her, vi baker kun de sortene vi vet får føtter å gå på og baker heller litt ekstra av disse. For å ha liggende en haug med kaker etter jul er ikke så moro, når alle sammen skal "slanke" seg eller hva? Nå er det ikke mange dagene igjen og den siste innspurten nærmer seg. Vi skal blant annet vaske stuen, kjøkkenet, badet og soverommet. For er det noe av det beste som finnes så er det lukten av grønnsåpe rundt omkring i huset.

I dag skal jeg og barna ut i skogen til svogeren min (Jo Ivar Husås) for å finne et juletre. Selv om det regner, gleder jeg meg en god del til dette. For å finne et fint juletre er i mine øyne også en del av en tradisjon som virkelig setter en i julestemning og om to timer drar vi. I morgen har barna sin siste skoledag og de gleder seg selvsagt til å få julefri, for julen har jo tross alt den lengste ferien foruten sommerferien og jeg skjønner godt at de gleder seg.

Hva med dere? Har dere noen tradisjoner dere føler må være med i juleforberedelsene eller tar dere ting som det kommer?

Nedenfor ser dere noe av det vi bakte sist søndag!

HQ