Norsk
Jeg raser fortsatt!

Jeg raser fortsatt!

Skjønt, raser er en ganske solid overdrivelse. Reagerer er mer riktig. For en drøy ukes tid siden blogget Jon Cato om at jeg reagerte på Gran Turismo 5 prologen, og resultatet ble en kjempefin og interessant diskusjon i kommentarfeltet under. Les den.

I går satt jeg meg ned foran TVen med en kompis hjemme i kollektivet, og vi ble sittende i fire-fem timer å kjøre bil. Og jeg mener det ennå. Enda mer enn før. Å ta 350,- for dette syns jeg er direkte dårlig gjort. Umoralsk og utnyttelse av et tungt merkenavn. I diskusjonen borte hos Jon Cato var det mange som var uenige med meg, og argumentene var at "det er valgfritt å kjøpe det", "det varer lengre enn mange fullpris-spill" og Richard proklamerte høyt og hellig at "om folk er villig til å betale, så er det klart at man tar betalt!".

Jeg er helt grunnleggende uenig. Folk er helt sikkert villige til å betale for en boks gråstein, om du pakker den inn i pent papir, og markedsfører den riktig. Men det er ikke særlig hyggelig gjort av deg, er det?

I det hele tatt å ha en prolog til et bilspill blir bare helt feil. Skal liksom dette være den spennende forhistorien og inngangen til det vakre bileposet vi kan vente oss i Gran Turismo 5? Så vi skjønner historien i femmeren, liksom? Jeg tror ikke det...

Hadde det vært snakk om en prolog til et historiedrevet spill, hadde dette vært en helt annen diskusjon. Si for eksempel at vi hadde snakket om en prolog til Gears of War. Hva som skjedde før Marcus Fenix havnet i fengselscella, og hvordan jorden ble en enorm krigsherjet ødemark. Kunne vært tre-fire timers spilletid. 200 kroner. En historie man ikke kan få på noen annen måte enn å kjøpe prologen. Helt greit. Ingen problemer.

Gran Turismo 5 trenger ingen prolog. Så hva er da poenget? Poenget er selvfølgelig å ta seg dobbelt betalt for ett og samme stykke arbeid. Først selger de et halvferdig spill til redusert pris, også selger de hele spillet senere til full pris. Og det verste er at de gjør det så elegant at de som kjøper det, ikke skjønner at de blir lurt engang.

Det er det vi kaller Excel-logikk. Det ser svært fornuftig ut på papiret, og herrene i dress gnir seg i hendene, men fra en forbrukers ståsted blir dette rett og slett lureri.

Men det er tydeligvis mange der ute som er godt fornøyde med kjøpet sitt. Og til alle dere: Vi får bli enige om å være uenige. Jeg kommer ikke til å syns det er OK. Aldri. Jeg føler meg som den lille gutten i Keiserens nye klær. Er jeg den eneste som ser at keiseren faktisk går naken?

HQ