LIVE
HQ
logo hd live | Pepper Grinder
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Norsk
      Blog

      Om statsbudsjettet 2011 og digital moms

      Skrevet av Ingar Hauge den 5 oktober 2010 klokken 19:47

      Statsbudsjettet for 2011 ble i dag presentert av regjeringen. Som vanlig misunner jeg på ingen måte landets politikere oppgaven med å sette sammen et budsjett for nesten fem millioner bortskjemte nordmenn. Uansett hvilke grep man tar og hva man bestemmer, er det alltid noen som mener det ikke er godt nok, visse sektorer ikke har fått nok penger eller at noe er bare riv ruskende galt.

      Mye kan sies om statsbudsjettet i år. Det har jeg ikke tenkt til. Jeg vil med dette innlegget fokusere på én enkeltsak:

      25% moms på digitale tjenester, enten tjenesten tilbys fra Norge eller fra utlandet.

      Fra 1.juli 2011 vil alle digitale tjenester man kjøper i Norge bli momspliktig, uansett om selskapet man kjøper produktet fra er norsk eller ikke. I praksis betyr det at produkter som Kindle, Spotify og Steam blir momspålagt, samt de diverse nettjenestene til de forskjellige spillkonsollene. Faren for at disse produktene blir betraktelig dyrere er med andre ord reell.

      Om statsbudsjettet 2011 og digital moms

      Jeg har full forståelse for at tradisjonelle medieforhandlere i Norge sliter med å takle den digitale distribusjonsbølgen. Likevel sliter jeg med å svelge denne pillen. Kan man virkelig kreve moms av et produkt jeg handler digitalt fra utlandet, når jeg kunne unngått dette om jeg hadde kjøpt produktet fysisk under en utenlandsferie?

      At e-bøker blir momsbelagt er i større grad en vits. Papirbøker er idag fritatt momsreglene, og kan kjøpes fra utlandet uten å rammes av 200-kronersgrensen som ellers gjelder når man handler fra utlandet (er verdien på produktet over 200 kr, må man betale moms pluss tolleravgift). Hvorfor skal ikke e-bøker falle inn under tilsvarende kategori?

      Jeg er stor fan av digitaldistribusjon. Man sparer plass i hylla, man har et godt utvalg og prisene er ofte gunstige. I tillegg har det en enorm miljømessig gevinst, idet man sparer plast, cd-plater, transport etc. Hvor ble det av miljøvernprofilen til regjeringen? Åja, den forsvant visst sammen med Mongstad og Hardanger.

      Jeg kommer til å følge de regler den norske stat setter, lovlydig borger som jeg er. Det betyr ikke at jeg trenger å like det...

      Kilde: Aftenposten

      Hva mener du? Er du enig i regjeringens valg? Kommer du til å bekjempe momsvedtaket med nebb og klør? Diskuter i kommentarfeltet.

      HQ