Norsk
Blog

Om Grammynominasjoner

Skrevet av Ingar Hauge den 9 desember 2010 klokken 18:48

Først av alt vil jeg beklage at jeg ikke har blogget noe den siste tiden. Det skyldes først og fremst ei uke med febersyke og lignende tilstander, og det er lite som er så tiltaksløst (for ikke å si patetisk) som en syk mann.

Om Grammynominasjoner

Forleden dag leste jeg at komponisten Christopher Tin er nominert til Grammy for sitt verk Baba Yetu, nærmere bestemt innenfor kategorien "Best Instrumental Arrangement Accompanying Vocalists". Nominasjonen er spesiell, på flere måter:

For det første er Baba Yetu et stykke som ble skrevet i 2005. Nominasjonen kommer med andre ord noen år senere enn vanlig, men det er tross alt noe som heter bedre sent enn aldri osv.

For det andre, og som kanskje er det mest spesielle med nominasjonen, er Baba Yetu introduksjonstemaet til dataspillet Civilization IV. Så vidt jeg vet er det første gang spillmusikk er nominert til Grammy. Sant nok, det er høyst ufortjent at dette ikke har blitt gjort før, og komponister som Koji Kondo, Nobuo Uematsu og Harry Gregson-Williams skulle vært nominert til ærespriser for mange år siden (for deres arbeid med henholdsvis Mario/Zelda, Final Fantasy og Metal Gear Solid). Men når noen først skal gjøres er Tin en sterk kandidat. Stykket har visstnok blitt fremført live over 1000 ganger i USA alene, så man kan si at det har oppnådd en viss popularitet.

For det tredje er teksten Baba Yetu intet ringere enn den kristne bønnen Fader Vår på swahili. Å bruke en så sentral religiøs bønn i et dataspill må kunne sies å være både uvanlig og uventet, men seriens utvikler Sid Meier er tross alt kjent for å gjøre noen interessante trekk innimellom. Og hvorfor ikke? Religion spiller tross alt en rolle i Civilization IV (et element jeg savner i oppfølgeren).

Baba Yetu er uansett verdt en liten oppmerksomhet, dersom du aldri har hørt låta før. Om du har hørt den før vil jeg likevel anbefale en lytt. Den offisielle videoen finner dere her.

HQ