Norsk
Blog
Om japanske valentin-tradisjoner

Om japanske valentin-tradisjoner

Skrevet av Ingar Hauge den 14 februar 2011 klokken 13:01

Det er ikke mange år siden Valentinsdag ble en sikker vinner blant oss her på berget. Nå virker det derimot som at tradisjonen i sin amerikanske form har fått solid innpass hos oss, ikke minst takket være solid marketsføring. Men i andre land har Valentinsdag, eller Valentine's Day om du vil, vært en stor og viktig dag i mange år allerede. I dag tenkte jeg å presentere noen ord om hvordan det hele utfolder seg i gamingens opphavsland, Japan.

Også i Japan begynte Valentine's Day som en amerikansk tradisjon som ble importert og kontekstualisert. Ikke uventet var det en sjokoladeprodusent som først forsøkte dette på midten av 30-tallet en gang. Det var derimot først på 60-tallet at tradisjonen virkelig slo igjennom.

Det som kjennetegner og særpreger Valentine's Day i Japan er derimot at dette er dagen da gutter mottar sjokolade av jenter som ønsker deres oppmerksomhet eller å gi dem oppmerksomhet. Mens presset i vår kultur stort sett heller motsatt vei, er det altså kvinnene som oppfordres til å ta initiativ først i Japan. Det er også sjokolade som er tingen på Valentine's Day: Andre gaver som kort og blomster er fullstendig ukjent på denne dagen, og halvparten av Japans årlige sjokoladeomsetning skjer på denne tiden av året. Sjokolade man føler seg forpliktet til å gi (f.eks. til kollegaer) er som regel billig og simpel, mens de man virkelig vil vise omsorg og kjærlighet for gir man dyr sjokolade.

Hadde det sluttet her hadde det trolig vært et drømmescenario for japanske menn (og et skrekkscenario for kvinnene). Men ved å få sjokolade følger det også med en forpliktelse for menn. Nøyaktig om én måned, 14.mars, skal japanske menn svare gesten ved å gi kvinnene gaver. 14.mars kalles White Day i Japan, og oppstod som en tradisjon på 80-tallet. Gavene har ofte den hvite fargen som tema (de mest dristige mennene går så langt som å gi en bryllupskimono, som tradisjonelt er hvit, til kvinnene på denne dagen), og skal minst være to-tre ganger dyrere enn sjokoladen man fikk en måned tidligere. Det vanligste er å gi hvit sjokolade, men også smykker, accessories og undertøy er vanlige gaver denne dagen.

Hvordan du velger å eventuelt feire dagen i dag får du velge selv. Bare husk at dersom dagen går uten at du får den minste form for oppmerksomhet: There's always next year!

HQ