Norsk
Blog

Om Samus' 25-årsdag

Det er ikke bare The Legend of Zelda-serien som har sitt 25-årsjubileum i år (eller jubileum av ett eller annet slag for den saks skyld). En annen Nintendo-serie kan i dag, 6.august, skimte med sitt 25-årsjubileum. 6.august 1986 ble det lansert et spill i Japan som skulle bli Nintendos store science fiction-serie, og som samtidig satte den tøffe, selvstendige kvinnekarakteren på spillkartet.

Spillet som i dag fyller 25 år er intet ringere enn Metroid.

Metroid lignet ikke noe annet da det kom ut i 1986. Man fikk riktignok servert et side-scrollingtype eventyr i 8-bit, men Metroid la opp til solid utforsking av planeten Zebes fra spillerens side. Og ikke er det bare snakk om utforsking. Vi snakker om hemmeligheter såpass godt gjemt at du skal være bra observant og dedikert for å oppdage alle hemmelighetene et Metroid-spill inneholder. Backtracing, sier du? Metroid var langt på vei spillet som introduserte fenomenet på spillfronten (ihvertfall fra Nintendos side). Den mystiske og mørke stemningen som preger Zebes var også uvanlig materiale fra Nintendos side, og parallellene til Alien-filmene (film nr. 2 i serien, Aliens, kom jo ut i nettopp 1986) er ikke vanskelig å observere.

Parallellene mellom Alien og Metroid blir også tydelig i den forstand at begge seriene har sterke kvinnekarakterer i hovedrollen. Metroid var revolusjonerende i den forstand at det var et av de første spillene i historien som introduserte en kvinnelig hovedkarakter. For en gangs skyld var ikke kvinnene forbeholdt offerrollen eller en passiv birolle, men var den spillbare karakteren. Det verste er at de fleste visste ikke at hovedpersonen Samus Aran (*kremt* fremdeles en av de hotteste kvinnene i spillbransjen *kremt*) var en kvinne før ved spillets slutt. Med sin heldekkende romdrakt var det ikke mye som antydet at Samus skulle være noe annet enn en mann. Men dersom man gjennomførte spillet innenfor en viss tidsramme og hvor man fant et visst prosentantall av hemmelighetene, ville Samus etter endt rulletekst ta av seg romdrakten og stå der i sin elegante 8-bitbadedrakt.

I Metroid-spillene er det kampen mot rompiratene og deres bruk av de parasittlignende skapningene metroid som står i sentrum, og dusørjegeren Samus Aran må stadig ta opp denne kampen på vegne av den galaktiske føderasjonen. I dag teller serien ni spill (ti dersom man teller med Metroid-remaken Metroid: Zero Mission), hvor det siste spillet i serien, Metroid: Other M, høstet blandede kritikker i fjor. Men likevel er det ingen tvil om at Samus er en av Nintendos viktigste karakterer, og spill som Super Metroid til SNES (det beste spillet i serien i mine øyne) og Metroid Prime-trilogien til Gamecube og Wii er fremdeles noen av de beste spillene i historien som man kan plukke opp og kose seg med den dag i dag. Og dersom du skulle likt å se Samus gi andre Nintendo-karakterer dæng, er det bare å plukke opp hvilket som helst av Super Smash Bros.-spillene hvor Samus er fast deltaker og sette igang.

Gratulerer med dagen, Metroid! Og gratulerer med 25 år med action, spenning og monsterjakt, du evigunge Samus!

Om Samus' 25-årsdag

Bildet er en reklameplakat for det første Metroid-spillet, og er tatt i Akihabara i Tokyo i sommer.

Hva er ditt favorittspill i Metroid-serien? Hva er ditt favorittminne fra nettopp dette spillet? Legg ved en kommentar og fortell!

HQ