Norsk
Blog
Om Festivus

Om Festivus

Skrevet av Ingar Hauge den 23 desember 2011 klokken 10:06

De fleste av oss koser oss riktig så mye med julestemning og juleforberedelser om dagene. Selv har jeg reist hjem til vestlandets regntunge klima, og nyter godt av hjemmets kulinariske goder og familiære selskap.

Om du derimot ikke ønsker å feire Kristusmesse i disse dager eller nekter å bøye deg for det kommersielle presset, kan du bruke dagen i dag til å feire Festivus.

Festivus dukket opp første gang i en Seinfeld-episode i sesong 9 i 1997. Her forklares det at Festivus er en religiøst uavhengig høytid for alle de som er lei av julas kjas og mas og som ønsker en egen høytid fritatt for alle disse forpliktelsene. Dermed ble Festivus til under mottoet "A Festivus for the rest of us!" Ikke overraskende er det Frank Constanza, Georges far, som fant opp denne høytiden da George var liten (og som blant mange andre faktorer forklarer en god del om Georges personlighet).

Hvordan feirer man så Festivus? Ingen fasitsvar er gitt, men noen av elementene som blir presentert i serien lyder som følger:

- Stua skal dekorerer med en aluminiumspåle istedenfor et tre. Den beste løsningen er derfor å dra en lyktestolpe inn i stua.
- Før Festivus-måltidet inntas skal man gå gjennom en runde med The Airing of Grievances, hvor alle som sitter rundt bordet skal fortelle den enkelte som sitter til bords hvordan vedkommende har skuffet han/henne i løpet av året som har gått.
- På ett eller annet tidspunkt må man også gjennom The Feats of Strength. I Constanza-familien foregår dette som regel i form av bryting.
- Hendelser som lett lar seg forklare på en naturlig, rasjonell måte beskrives som Festivus-mirakler.

A happy Festivus for the rest of us!

HQ