Norsk
Blog
Om 25.mars og Ringenes herre

Om 25.mars og Ringenes herre

Dagen i dag er på mange måter spesiell, og ikke bare fordi det er Vaffeldagen eller dagen hvor vi stiller klokka en time fram. Det er en dato av svært signifikant betydning innenfor Ringenes herre, men også innenfor katolsk teologi, og dermed noe som har betydning for masteroppgaven jeg for tiden skriver i teologi (kort fortalt skriver jeg masteroppgave om noen teologiske element hos J.R.R. Tolkien og C.S. Lewis, for de som måtte lure). Følgende er dermed en liten smakebit av et element som på et tidspunkt skal inkluderes i oppgaven.

Men vær advart: Har du ikke lest/sett slutten av Ringenes herre (eller har null interesse for Tolkien og/eller teologi), bør du stå over å lese denne bloggposten.

Dersom man tar en kikk i tillegget som følger historien i Ringenes herre, vil man se at Tolkien har laget en dag-for-dag-kalender som dokumenterer når de forskjellige hendelsene i brorskapets ferd finner sted. Den avgjørende dagen for hendelsene i boka, ødeleggelsen av Saurons ring og bruddet med ondskapens makt, skjer den 25.mars. Datoen er med andre ord dagen da mørkets makt blir brutt, og de gode maktene representert ved lyset stiger frem i stadig større grad.

Datoen er på ingen måter (eller i det minste svært lite sannsynlig) valgt tilfeldig. Tolkien, som en tro og sann katolikk fra tiden før 2.Vatikankonsil, var velkjent med sin egen kirkes teologi og tradisjon. Der har 25.mars flere viktige konnotasjoner. Tidligere ble nyttårsdagen feiret 25.mars, ettersom det ble regnet som dagen da skapelsen ble fullendt. Dette er også datoen for Marias budskapsdag, da Maria fikk beskjed om Jesu unnfangelse (nøyaktig ni måneder før 25.desember, den tradisjonelle datoen for Jesu fødsel). Men viktigst av alt: 25.mars er også datoen man regner for den første langfredag, Jesu korsdød og den endelige seieren over ondskapens makt ble vunnet. At de viktigste hendelsene i brorskapets reise skjer mellom 25.desember og 25.mars, altså datoene for Jesu fødsel og Jesu død på korset, kan neppe tolkes som tilfeldig.

Valget av datoen 25.mars er med andre ord et eksempel på hvordan Tolkien lar sin egen katolske tro prege Ringenes herre, uten at det nødvendigvis kommer eksplisitt fram.

Dagen i dag har siden 2008 blitt kalt Tolkien Day, men lenge før det har Tolkien-entusiaster som meg selv hatt for vane å lese kapittelet Mount Doom. Nå vet dere mer om hvorfor.

HQ