Norsk
Blog

Om Disney og Star Wars

Skrevet av Ingar Hauge den 1 november 2012 klokken 18:23

Så, den store snakkisen i nerdemiljøet de siste dagene har vært nyheten om at Disney har kjøpt opp Lucasarts. Og det for intet mindre enn fire milliarder dollar (24 mrd kroner, sånn omtrentlig).

Hva skal vi så tenke om dette?

I utgangspunktet er verken oppkjøpet eller beløpet overraskende. Star Wars er fremdeles, hele 35 år etter den første filmens lansering, ett av de sterkeste merkevarene på kloden. At George Lucas har valgt å selge, er vel heller ingen stor overraskelse - mannen er tydeligvis glad i penger, dersom vi skal tro all Star Wars-melkingen som allerede har skjedd (og som jeg også har støttet opp om, svake sjel som jeg tross alt er).

Mange er bekymret for kvaliteten på Star Wars-produktene i tiden fremover. Skal Star Wars måtte "lide" en familievennlig skjebne i Disneys vold?

Slike antakelser angriper derimot hele fusjonen fra feil vinkel. For det første: De første Star Wars-filmene ble markedsført som familiefilmer, og er fremdeles filmer jeg vil klassifisere som familiefilmer (i den grad ungene behersker engelsk, vel å merke). Og det er vel ingen fans som betviler den gamle trilogiens kvalitet? For det andre karakteriseres "familievennlig" som noe negativt. Dette er heller ikke nødvendigvis tilfelle: En familievennlig film retter seg bare mot et større publikum, noe som gir større fallhøyde. Hvorvidt en film er dårlig eller ikke er det sjelden familievennligheten som avgjør (det finnes mer enn nok av dårlige filmer her i verden, uansett hvilken målgruppe de måtte rette seg mot). For det tredje skal vi ikke glemme at Disney sikret seg en annen underholdningsgigant i 2009, nemlig Marvel Entertainment. Siden den gang har Marvel gitt oss filmer som Iron Man 2, Thor, Captain America og ikke minst den fenomenale filmen The Avengers. Om vi kan lære noe av dette, er det at Disney ser ut til å la de forskjellige underavdelingene kjøre den profilen man forbinder med merkenavnet.

Og for det fjerde og kanskje viktigste: Det kan da vel uansett ikke bli verre enn det allerede har vært (ja, Episode II og The Force Unleashed II, jeg ser på dere!)...

Det ligger dessuten et tidligere uutnyttet potensiale i denne fusjonen, som kan komme oss spillinteresserte til gode(?): Star Wars-elementer i det neste Kingdom Hearts-spillet. Hva med Kingdom Hearts III: The Revenge of the Jedi Keyblade Master Sephiroth?

Det umiddelbare ryktet som har oppstått i etterkant av oppkjøpet, er at en ny filmtrilogi er på trappene. Eller i det minste en Star Wars Episode VII, med en antatt premiere i 2015.

Denne nyheten velger jeg inntil videre å ta med en klype salt. Rykter om Star Wars Episode VII har kommet og gått på ryktebørsen opptil flere ganger, uten at det har blitt noe mer av det. Samtidig er nok sannsynligheten større nå enn noen gang tidligere, men som sagt: Jeg tror det ikke før jeg får se det.

Men med det sagt: Dersom det faktisk blir en ny film, eller en ny filmtrilogi for den saks skyld, håper jeg virkelig de tar utgangspunkt i Kyle Katarn eller Yuuzhan Vong-krigen...

Som Rudolf Blodstrupmoen ville sagt det: Time will show.

Om Disney og Star Wars

Den neste potensielle Disney-paraden i en villkårlig Disney-park? Hadde ikke bydd meg imot...

HQ