Norsk
Blog
Starttips for Lightning Returns: Final Fantasy XIII

Starttips for Lightning Returns: Final Fantasy XIII

Skrevet av Ingar Hauge den 22 februar 2014 klokken 16:54

Etter å ha tilbrakt mesteparten av januar med å kutte ned på backloggen i spillbiblioteket (noe som fungerte svært godt, når sant skal sies), er vi nå inne i årets første hektiske spillmåned. I februar er det mer enn nok å ta tak i: Episode 2 av The Wolf Among Us, Donkey Kong Country: Tropical Freeze og Thief, for å nevne noe. Ja, også Lightning Returns: Final Fantasy XIII, selvfølgelig.

Når min langt bedre halvdel er på besøk, morer vi oss med apestreker i Donkey Kong Country. Men får jeg ha tv-en for meg selv, er det Lightning som har min oppmerksomhet for tiden. Som de to foregående spillene i trilogien, er det store forskjeller på spillmekanikken i LR:FFXIII sammenlignet med tidligere. Det er med andre ord lett å bli forvirret.

Med ikke stort mer enn ti timers spilletid på baken, har jeg imidlertid kommet frem til et par nyttige tips og triks. Her vil jeg dele dem så spoilerfritt som mulig (skjønt, vil du ikke vite noe som helst om spillet, bør du nok kanskje styre unna):

Ikke stress med tiden
Når spillet begynner, er det kun tretten dager igjen til verden går under. Som en uopphørlig dommedagsprofet har du derfor en klokke øverst til høyre på skjermen, som viser hvor lang tid det har gått av dagen du er inne i. Til å begynne med har du ikke alle de tretten dagene til rådighet, og for å gå fra sju(?) til tretten dager må man som Lightning sanke sjeler. Dette gjør man ved hjelp av hoved- og sideoppdrag.

Det er likevel ikke slik at man alltid kan nå de punktene man behøver for å fullføre et oppdrag. Rådet da er: ikke stress. Gå en annen plass. Finn et annet oppdrag å bryne deg på. Prøv å reise til et av de andre hovedområdene for å se om du ikke kan begynne på et nytt oppdrag der (hoved- eller sideoppdrag, det spiller ingen rolle). Bare ikke stå og la tiden gå til spille. Du behøver ikke stresse med tiden, men ikke la den gå til spille heller.

Bruk Chronostasis
Chronostasis er en egenskap som fryser tidens progresjon. Ikke lenge om gangen, men nok til at du kan hale den ut et lite stykke. Å bruke Chromostasis koster såkalte EP, som man gjenvinner ved å slåss mot fiender. EP kan brukes for å helbrede Lightning for skader, teleportere seg til et sentralt sted man har vært før og lignende. Har du imidlertid ingen store bosskamper foran deg eller planer om å teleportere deg i nærmeste fremtid, er mitt tips at du bruker Chromostasis. Hele tiden. Så ofte du kan.

Ikke spankuler fritt rundt i Wilderlands
LR:FFXIII er delt inn i fire hovedområder. Ett av dem er Wilderlands, som er en enorm, åpen gresslette med rundomkringliggende skoger og ruiner. Selv om utforskertrangen skulle begynne å klø, bør du ikke vandre målløst rundt på sletten (du vet, tiden går og alt det der...). I stedet bør du bare følge hovedoppdraget for Wilderlands. Så vil man kunne manøvrere seg kjappere over slettene senere...

Last ned japansk tale før fredag
Square Enix har endelig skjønt at også vi i vesten vil ha japansk tale i de japanske spillene våre (vel, i det minste noen av oss). Dette har de også gjort tilgjengelig i LR:FFXIII - men vel å merke kun som nedlastbart materiale. Til gjengjeld er dette gratis - men kun ut februar måned. Vil du ha japansk tale i spillet, bør du derfor logge deg på nett innen fredag.

Det skal riktignok sies at det er mye bakgrunnsdialog i spillet, og med mye som skjer på skjermen på en gang og mye å holde styr på er det ikke alltid like lett å få med seg dialogen - uansett hvilket språk som snakkes. Er du ikke ekstremt stø i å få med deg all tekst på skjermen samtidig (eller har et godt språkøre for japansk), kan det nok være lurt å bare holde seg til engelsken likevel...

Skaff deg SOLDIER-kostymet
SOLDIER 1st Class-kostymet fra Final Fantasy VII som Lightning kan ikle seg er mye mer enn et nostalgisk gimmick. Det er også et ekstremt kraftig og nyttig kostyme og våpensett å ha tilgjengelig, ikke minst i starten av spillet. Kjøper du deg Nordic Edition av spillet følger dette med som nedlastbart materiale, og det er varmt anbefalt å ha tilgjengelig for å gjøre de første timene lettere for deg selv.

Ofte skadet? Spill på Easy
I motsetning til forgjengerne, blir ikke Lightning helbredet mellom hver kamp med fiender. I tillegg har man også kun begrenset plass til helbredelsesmateriale i sekken. Å rømme fra kamper betyr også at man mister en time - en time man sårt behøver til andre ting. Er du usikker på om alt dette gjør at spillet kan bli i vanskeligste lag for deg, anbefales derfor Easy-modus. På Easy får man all helse igjen mellom hvert slag, og det å rømme fra fiendene vil ikke straffe seg.

Med dette håper jeg du koser deg med Lightning Returns: Final Fantasy XIII. God fornøyelse!

HQ