Norsk
Blog
Ipad 2 - inntrykk

Ipad 2 - inntrykk

Skrevet av Kristian den 6 april 2011 klokken 16:27

Tirsdag i forrige uke inviterte Apple meg til et møte på et hotellrom i Oslo sentrum, for en lynpresentasjon av Ipad 2. Idet jeg entret rommet var alt som det skulle være. Fantastisk utsikt over Oslo by, frisk frukt, iskald farris og kaffe ble tilbudt. Jeg takket pent nei. Var tross alt mer interessert i å slå kloa i det nye nettbrettet. Etter en halvtimes skryting fra en PR-representant, forsvant jeg med en hvit stilren Apple-pose øremerket Nymoen. Inntrykkene har latt vente på seg grunnet deadline. Men nå har jeg omsider fått testet - her er inntrykkene.

Den første Ipaden ble sluppet april 2010 på andre siden av Atlanteren, og har per i dag solgt mer enn alle andre PC-baserte nettbrett tilsammen. Den rakk altså å definere et marked i løpet av sitt første år ved å tilby en ny måte å konsumere nettbasert innhold på. Nå er oppfølgeren her.

Det er ingen vesentlige endringer ved Ipad 2. Er du en eier av den første Ipaden, trenger du med andre ord ikke å løpe ut av døren for å gå til anskaffelse av det nye nettbrettet. Jeg finner rett og slett ikke «må ha»-grunnen til å oppgradere maskinvaren, selv om nyervervelsene er gode og velkomne forbedringer.

Ipad 2 kommer med kamera foran og bak. Kamera på baksiden har høyest kvalitet og kan filme i 720p, mens det på forsiden har en noe lavere oppløsning som skal dekke behovet for videosamtaler. Det fungerer helt greit til formålet, men hverken kamera foran eller bak gir nevneverdig gode bilder.

Optikken er virkelig ikke imponerende, noe som blir spesielt tydelig ved lav lysstyrke. Både film og bilder blir kornete. Her skulle jeg ønske Apple valgte å bruke bedre optikk, ettersom Ipaden passer ypperlig til å redigere sammen enkle filmklipp og som bildefremviser.

Den største forskjellen mellom Ipad 2 og forgjengeren er prosessorkraften. Det er nå dobbelt så mye kraft som tidligere, i tillegg til høyere ytelse på grafikk. For oss vil det si at Ipad 2 er raskere og kan kjøre mer grafikktunge programmer og spill. Forskjellen er merkbar, men ikke nevneverdig i skrivende stund. Vi vil nok heller se mer av dette på sikt, hvor programmvareutviklere i større grad vil benytte seg av den ekstra kraften.

Designet på Ipad 2 er også endret med avrundede kanter, i tillegg til at den er tynnere. Den første Ipaden var 13.4 mm tykk, mens Ipad 2 kun er 8.8 mm tykk. En forskjell som resulterer i en vektreduksjon på 80 gram. Den nye Ipaden veier nå 600 gram, ingen vesentlig forskjell, men likevel nok til at den ligger bedre i håndflaten.

Høyttalerne er flyttet fra undersiden, og plassert på nedre del av baksiden. De er også bredere, noe som gjør at det ikke er like fort gjort å tette igjen lydutgangen med fingertuppene for å sperre lyden. Det nye designet ser riktig så flott ut. Jeg liker det.

Det er få forbedringer i skjermen på Ipad 2. Jeg stilte opp forgjengeren og den nye Ipaden side om side for å betrakte skjermen, og den eneste forbedringen jeg så var høyere lysstyrke på Ipad 2. Skulle selvfølgelig ønske vi kunne få en mer høyoppløselig skjerm på nykomlingen, men der ligger det nok et økonomisk svar til grunne. Den fantastiske Retina-skjermen vi finner på Iphone 4 med bedre innsynsfelt og høyere oppløsning er noe jeg virkelig hadde ønsket. Men med tanke på produksjonskostnadene er det også forståelig hvorfor ikke Apple inkluderte Retina-skjermen i Ipad 2.

Det finnes også en HDMI-adapter som lar deg koble Ipaden til TV-skjermen. Jeg testet dette på vår Samsung-TV i redaksjonslokalet, og det fungerte sømløst. Bilder, film og spill kan nytes i full høyoppløselig prakt (1080p), så er man interessert i å sette igang et lysbildeshow under familieselskapet foran flatskjermen, lar dette seg enkelt gjøre med en Ipad 2 og HDMI-adapter.

Noe jeg har falt pladask for er det nye Smartcoveret. Dette fungerer som både beskyttelse og støtte for nettbrettet. Det klikkes enkelt på plass ved hjelp av en magnet som sitter på lesebrettets venstre side. Deretter har det flere fiffige bruksområder som setter en ekstra spiss på opplevelsen.

Smartcoveret består av fire magnetplater som kan bøyes og brettes. I en positur kan for eksempel Ipaden stå oppreist - noe som passer ypperlig til film. Skal man derimot bruke tastaturet for å svare på en mail, finnes det en annerledels posisjon som passer bedre til formålet. Smartcoveret gir et godt grep om Ipaden når du holder den i hånden. På innsiden er det mikrofiber som bidrar med å beskytte skjermen og holde den ren.

Ipad 2 kommer i både hvit og sort, og Smartcoveret finnes i flere forskjellige farger og stoffer (plast og semsket skinn). For meg virker Ipaden mer som et moteprodukt enn tidligere, og jeg liker følelsen av at det er «skreddersydd» - til tross for at sikkert hundre tusener av mennesker har akkurat samme farge og deksel som meg.

Ipad 2 er en vakker teknisk duppedings som passer perfekt til ren og skjer konsum av nettinnhold. Det er minimalt med forbedringer fra forgjengeren, men likevel et skritt i riktig retning. Jeg ser liten grunn til å oppgradere til Ipad 2 om du har forgjengeren, men anbefaler gjerne et kjøp av Ipad 2 dersom du surfer mye i sofaen. Det er ikke et nytteprodukt, men definitivt kult. Det beste nettbrettet på markedet.

HQ