Norsk
Blog

Forventninger til årets E3

Skrevet av Kristian den 3 juni 2011 klokken 16:12

Førstkommende mandag går verdens viktigste spillmesse av stabelen i Los Angeles. Derfor finnes det ikke noe mer passende tidspunkt å titte inn i krystallkulen enn nettopp nå, for å se nærmere på hva vi kan forvente av årets største spillbegivenhet.

Nintendo

Nintendo skal presentere sin nye konsoll. Jeg er overbevist om at de kommer til å vise frem noe helt nytt med denne maskinen. Hvis Nintendo kun var ute etter å lansere en oppgradert Wii, ville de gjort dette for lenge siden. Men Nintendo har ventet. Antagelig fordi de nye idéene har trengt å modnes. En ny måte å spille på. Derfor er jeg uhyre nysgjerrig på hva de kommer til å vise frem, når de nå endelig skal demonstrere den nye konsollen i spillbar form.

Det vi vet er lite. Den skal være sterkere enn både Playstation 3 og Xbox 360. Noe som selvfølgelig er å forvente, ettersom begge maskinene begynner å dra på årene rent hardwaremessig. Det går rykter om at håndkontrollen skal inneholde en 6-tommers skjerm, som også skal gi muligheten til å ta og føle på det man ser på skjermen. Hva dette vil si i praksis blir avslørt på Nintendos pressekonferanse den 7. juni klokken seks, og jeg er naturligvis utrolig spent.

Til tross for at Nintendos 3DS ble tatt godt imot, var spillene tilgjengelig ved lanseringen mildt sagt uinteressante. Det er mulig at Nintendo ville gi tredjepartsutviklere en sjanse til å selge spillene sine på konsollen, ettersom folk flest kjøper Nintendos egenutviklede spill. Men de gode spillopplevelsene har uteblitt, og Nintendo bør vise frem drøssevis av heite Nintendo 3DS-spill, samt en mer dyptgående presentasjon av E-shop.

Microsoft

Mandag er det Microsoft som skal ut i ilden. Selv om det er lite sannsynlig med store avsløringer, som avdukingen av en ny konsoll, er det ikke totalt uaktuelt. Det er det store hemmelighetskremmeriet av hva Microsofts egne spillskapere holder på med, som gir grunnlag for spekulasjoner. Jeg synes det er rett ut merkelig at kun ett førstepartsutviklet spill kommer ut i hele 2011 for Microsoft, ettersom de tidligere har vært dyktige på å gi tilhengerne gode eksklusive spill. Hvorfor er det så stille? Er det stille før stormen, eller er det kun... stille?

Microsoft har sendt ut en presseinvitasjon som tydelig hinter til hva de skal vise frem, og en konsollavsløring ser ikke ut til å være på agendaen. Det de helt sikkert kommer til å vise frem er en lang rekke Kinect-spill, blant annet Star Wars Kinect. Kinect-lanseringen har vært vellykket for Microsoft, men de gode spillopplevelsene har uteblitt. Det å leke seg med den nye teknologien var kjempemorsomt. Kjempemorsomt i cirka en dag. Deretter har det blitt et eneste stort gjesp. På tide å vise frem noen spillopplevelser som faktisk er morsomt i mer enn fem minutter?

Mange har Kinect-sensoren stående å samle støv i stuen, om den ikke allerede er ryddet bort? Det er altså et marked som sitrer etter nye spill til plattformen, så regn med flere Kinect-avsløringer fra Microsoft.

Jeg er også spent på Cryteks Xbox 360-eksklusive Kingdoms som ble avslørt på E3 i fjor, som vi ikke har sett snurten til siden. Jeg er ganske sikker på at dette kommer til å bli vist frem på Microsofts pressekonferanse i år.

Trolig vil vi få se utviklerne demonstrere både Gears of War 3 og Forza Motorsports 4, så regn med nye spillklipp fra den kanten. Det er også et 10-års jubileum for Halo-serien senere i år. Jeg tipper at Microsoft vil markere dette med å lansere Halo: Combat Evolved i ny drakt på Xbox Live Arcade. Superinteressant? Neppe.

Det blir uansett spennende å følge Microsofts pressekonferanse, og jeg håper og tror vi får avslørt noen store overraskelser, for det har virkelig vært stille fra Microsoft dette året.

Sony

Med PSN-katastrofen friskt i minne, håper jeg Sony gjør noe for å berolige alle som har blitt berørt av hackerangrepet. Men jeg tviler. Sony vil ikke assosiere seg med negativitet, så regn med «bussiness as usual».

Dette er tiden hvor vi får vite pris og lanseringsdato for Next Generation Portable. Den lille kraftpluggen av en håndholdt konsoll, som etter sigende nesten skal være som å bære med seg en PS3 i lommen. Jeg gleder meg virkelig til å holde den i hånden selv og teste den. Men likevel er jeg skeptisk.

Det virker som om Sony ikke har lært noen ting av det som ikke fungerte med PSP. Det samme ble sagt den gangen. At det var en PS2 man kunne bære med seg i lommen. Det virket så lovende på papiret, men fungerte ikke like godt i praksis. De var som å spill PS2... Men ikke helt. Det ble rett og slett ikke tatt så godt imot av oss spillere. Det kan virke som dette kun er rå pakke med teknologi, uten noe særlig fokus på spillopplevelsen.

I tillegg kommer trolig prisen til å bli svært høy. Jeg blir ikke overrasket dersom NGP blir priset på lik linje med stasjonære konsoller. Hvor fristende blir det å kjøpe den da? Hvem velger den fremfor en Iphone, for eksempel. Et produkt som har langt flere bruksområder, et enormt spillutvalg og noe enhver av oss konstant har i bukselommen.

Sony må finne sin nisje og klare å definere produktet som noe unikt. De må vise frem gode onlinetjenester, bruksområder og gode spillopplevelser som ingen andre håndholdte kan tilby.

Tredjepartsutviklere

Jeg elsker Half-Life-serien. Derfor er det utrolig skuffende at Valve har annonsert at de ikke vil stille opp på årets E3-messe. Det er ingen spill jeg er mer spent på enn Half-Life 3, men dessverre blir det ingen avsløringer denne gangen heller. Av andre utviklere jeg gjerne skulle sett hva som er i gjerde, kan jeg nevne at hverken Bungie eller Respawn Entertainment kommer til å være tilstede.

Men det vi kommer til å få se er krigen mellom krigsspillene Modern Warfare 3 og Battlefield 3, som går rett i strupen på hverandre. Hva skal Activision gjøre for å skape blest rundt sitt spill og hvordan skal Dice svare på tiltale?

Av det vi har sett til nå må jeg innrømme at Battlefield 3 har sett langt mer imponerende ut. Mens Modern Warfare-serien virker å by på mer av det samme, ser det ut som om Dice virkelig er igang med å koke sammen noe enestående. Jeg håper og regner med at vi vil få se utviklerne av de respektive spillene gjøre en live demonstrasjon.

Hva skal Rocksteady gjøre for å svare på forventningen etter de ga ut det fantastiske Batman: Arkham Asylum i 2009. Et spill som kom fra klar blå himmel, tok alle med storm og gjorde seg også fortjent til årets spill 2009 her i Gamereactor. Hvordan håndterer utviklerne den vanskelige oppfølgeren? De har sagt Batman: Arkham City kommer til å være fem ganger større og mer sandkassepreget, men er det nok til ta oss på sengen nok engang med spillmagi? Jeg er spent på hva de kommer til å vise frem.

Det er også meget mulig Take 2 kommer til å vise frem Grand Theft Auto V. Et spill som ikke krever noen introduksjon. Rykte oppsto etter at Gamestop hadde røpet lanseringsdatoen for spillet på hjemmesidene deres. Et rykte som virker å være troverdig, ettersom slik informasjon ofte befinner seg høyere oppe i Gamestop-systemet siden ledelsen trenger slike detaljer for blant annet å ha økt bemanning i butikkene. Spillet skulle etter ryktene lanseres januar 2012, og dersom det skulle vise seg å stemme er det på høy tid å vise det frem.

Jeg håper også på en solid presentasjon av The Elder Scrolls: Skyrim. Det er på tide å få se spillet i aksjon hvor utviklerne viser frem spillbarheten. Dette er rollespillet for folk som ikke liker rollespill. Det er tilgjengelig, men har likevel dybde. Et av de spillene jeg er mest spent på i hele 2011. Gleder meg til å få se mer.

La meg for all del ikke glemme Uncharted 3. Alle som har spilt forgjengerne vet hva de kan forvente. Det er cinematisk action på sitt beste, krydret med plattformelementer, mystikk og skattejakter. Ifølge garvede spilljournalister er dette spillet som skal gjøre det samme for spill og 3D, som Avatar gjorde for film og 3D. For første gang skal teknologien ha en funksjon, fremfor å bare være noe som er slengt på. Her skal dybde for eksempel kunne hjelpe deg å bedømme avstander ved plattformjopping, i tillegg som det skal bidra med å skape et avsindig vakkert univers. Det jeg har sett av 3D og spill til nå, har på ingen måte fungert. Det har vært mildt sagt skuffende. Crysis 2, Killzone 3, NBA 2K11, Gran Turismo 5. Spillene har overhodet ikke vært spillbare i 3D, og at Unchartet 3 skal endre på dette gjør meg naturligvis nysgjerrig.

Dette var kun noen av tankene mine i forkant av spillmessen. Vi kommer til å kjøre en direktesendt chatt under pressekonferansene (detaljer følger senere) og håper selvfølgelig også at dere vil ta del i E3-messen sammen oss i den Gamereactor-redaksjonen.

Forventninger til årets E3

Retroflørt: Nintendo har hintet om at designet på den nye konsollen bringer frem gamle minner.

HQ