Norsk
Blog

Tanker rundt Nintendos Wii U

Skrevet av Kristian den 14 juli 2011 klokken 15:22

Det er spennende å følge med på Wii U i. Jeg har naturlig nok flere spørsmål enn svar, og selv med stor tillit til Nintendo som svært ofte har vært trendsetter i bransjen, stått for innovasjon og tilgjengeliggjort nye spillidéer, er det likevel grunn til skepsis.

For selv om Nintendo har solgt flest konsoller i nåværende generasjon - om man i det hele tatt kan plassere den aldrende teknologien som utgjør Wii i samme konsollgenerasjon som Xbox 360 og Playstation 3 - er det mange kjernespillere som har forlatt Nintendos konsoll til fordel for Xbox 360 eller Playstation 3.

Det er flere grunner til dette. Nintendo har hatt svak støtte fra tredjeparts utviklere, et totalt uinteressant onlinetilbud og utdatert teknologi og grafikk. Altså sitter den gjennomsnittlige Wii-spilleren igjen med Nintendos førstehåndsutviklede spill, som til tross for høy kvalitet, fort kan bli en anelse tynt.

For alle som spiller anerkjente tredjepartsspill som FIFA, Modern Warfare, Bad Company, Bioshock og Assassin's Creed for å nevne noen, er virkelig ikke Wii noe alternativ, og dette er titler som er utrolig viktige for kjernespilleren.

Blir dette forbedret med Wii U?

Det er faktisk lite som tyder på at ting kommer til å endre seg, selv om flere av de store tredjepartsutviklerne offisielt uttaler at de støtter konsollen. Vi hører det samme om og om igjen når ny maskinvare slippes, men det er ikke alltid vi ser resultater av det som blir lovet i praksis.

Et faktum er at tredjepartsspill ikke selger på langt nær så mye som Nintendos egenutviklede spill på plattformen. Man skulle nesten tro at det hviler en forbannelse over tredjepartsutviklede spill til Wii, for selv om markedet og potensialet for salg er enormt, så selges det svært få spill. Jeg må faktisk helt ned på 18. plass over bestselgerne på Wii for å finne et tredjepartsutviklet spill, nemlig Ubisofts Just Dance, som på nytt blir etterfulgt av en lang rekke Nintendo-utviklede spill. Tallene lyver ikke.

Teknologien som skal sitte i Wii U skal være om lag en og en halv gang så kraftig som konkurrentene, altså hakket sterkere enn dagens kraftigste konsoller. Wii U slippes trolig rundt 2. kvartal 2012 og kommer da til å være den sterkeste konsollen på markedet - men det vil ikke vare lenge. Det er nemlig sannsynlig at vi får se en ny Xbox allerede i slutten av 2012, og når Sony og Microsoft lanserer sine nye konsoller er det også snakk om en vesentlig hissigere økning i hestekrefter. Det er realistisk at de nye konsollene blir om lag 10 ganger så sterke, både ifølge rykter, og om vi skal se på historikken ved tidligere generasjonshopp. Noe som igjen plasserer Nintendo i bakevja hva angår maskinkraft.

Konsekvensen blir at Nintendo på nytt vil ha det svakeste tilbudet for tredjepartsspill - et tilbud som er viktig for kjernespilleren.

Men så lenge Nintendo serverer spillopplevelser i den klassen de alltid har gjort, vil ikke tredjepartsproblematikken være avgjørende. Nintendo er spesialisten over alle spesialister på å lage barnespill for barn i alle aldre, elsket av en hel spillverden. Mange vil se seg fornøyde med kun å spille et nytt Mario eller Zelda som utnytter flatskjermen (1080p) og lever opp til dagens visuelle standard.

Langt mere spennende blir det å se hvordan Nintendo skal utnytte den nye 6.2 tommer store kontrollerskjermen, som er den store nyheten med den nye konsollen. En håndkontroll som kan bli en utfordrer til både spill på håndholdt maskinvare som smarttelefoner og nettbrett, og samtidig sette en ekstra spiss på måten vi spiller på stasjonære konsoller. Historisk sett er Nintendo flinke med å tilby gode spillopplevelser sammen med ny teknologi, og forhåpentligvis vil dette også være gjeldende når Wii U slippes.

Noe Nintendo har lite erfaring med er et godt tilbud over nettet. Med tanke på hvor populært Xbox Live og PSN har blitt, må de virkelig gjøre hjemmeleksen sin og få opp et helhjertet tilbud. I tillegg til vennelister, et velfungerende belønningssystem og en tilgjengelig flerspillerdel, burde det også finnes en god nettbutikk med småspill og programvare som beriker konsollen.

Jeg klarer ikke å se helt omfanget av hvordan Nintendo kan utnytte skjermkontrolleren, men ser for meg et stort potensial med nedlastbare Nintendo-klassikere som kan spilles både på flatskjermen i stua og på kontrollerskjermen med Wii U som basestasjon. Hvem kunne vel ikke tenke seg en nylansering av The Wind Waker, Wave Race eller de originale Mario-spillene på skjermkontrolleren? Ingen aktører i spillbransjen har et rikere spillarkiv enn Nintendo, noe de kan utnytte til det fulle med en innholdsrik nettbutikk.

Hvordan skal Nintendo markedsføre Wii U?

Jeg begynner å forstå hvorfor Nintendo kun viste frem skjermkontrolleren under årets E3. Ytelse og maskinvare er uvesentlig for Nintendo. Det er opplagt at Nintendo vil fremstå som taperen dersom man fokuserer på kreftene i maskinen - fokuset ligger heller på spillopplevelsen.

Likevel er det nok mange kjernespillere som har hatt en Wii stående å samle støv over tid, som ikke helt klarer å se hvorfor de skal gå til anskaffelse av den nye konsollen, spesielt når en ny Xbox eller Playstation lusker rundt hjørnet.

Og hva med småbarnsfamilier? En gruppe som ikke er kjent for å være «first movers». Vil Nintendo være tydelige nok overfor disse på at dette er en splitter ny konsoll og ikke bare en ny kontrollerskjerm? Hvorfor skal de oppgradere?

Når Nintendo Wii ble lansert var det en stor snakkis. Alle snakket om de nye bevegelseskontrollerene og alle hadde lyst til å prøve dem. Det var revolusjonerende. Wii fikk fart på salget som i stor grad ble drevet av jungeltelegrafen og folks nysgjerrighet. Det var konsollen hvor spilling var så enkelt at hele familien kunne delta, nesten uten opplæring og instruksjoner.

Og hva er så Wii U i forhold til dette? En ny skjerm på kontrolleren?

Som nevnt innledningsvis sitter jeg på langt flere spørsmål enn svar i forhold til Wii U på nåværende tidspunkt. Jeg følger utviklingen med argusøyne og er spent på hva Nintendo plasserer på bordet, men kanskje aller mest er jeg skeptisk.

Hva tenker dere om Wii U? Diskuter.

Tanker rundt Nintendos Wii U

- Halla jenter, blir det nachspiel eller?

HQ