Norsk
Blog
Forventninger 2013 - Electronic Arts

Forventninger 2013 - Electronic Arts

Skrevet av Kristian den 7 januar 2013 klokken 15:08

EA starter året med 2013s første storspill i Dead Space 3. Dead Space 3 har blitt kritisert for å ha blitt actionifisert - mange er skuffet over at utviklerne har gått vekk fra spenningssekvenser, til fordel for pur skyteaction - det samme som hundrevis av andre spill tilbyr. Særpreget virker å være borte, og det som gjorde spillet så appelerende i utgangspunktet likeså. Men det er noe med samarbeidsdelen jeg har trua på. Hvis utviklerne balanserer det slik at hvert skudd telle, og du og en kompis står med ryggen mot veggen, tvunget til å sikte mot hodet og andre kritiske kroppsdeler for å spare ammo og overleve, så kan dette funke veldig bra.

Deretter går det ikke mange dagene før et annet storspill slippes, nemlig Crysis 3. Det er et faktum at spillet ser pent ut, men hvor moro blir det egentlig? Jeg har trua. Har spilt gjennom et tidlig oppdrag fra spillet, og det var hektisk, intenst og eksplosivt - akkurat som man forventer. Men selv om spillet er en ganske rett frem actionfest, håper jeg ikke Crytek har glemt å gi spillet en god tempobalanse og variasjon. Det blir fort kjedelig å utelukkende plaffe seg fremover i lengden, og Crysis trenger valgfrihet, rolige partier og litt utforsking til å komplementere skytingen. Dette har jeg ikke sett noe særlig til ennå, og det må være på plass for at spillet skal innfri.

Jeg reiste til Los Angeles for å teste Fuse i sommer. Insomniac Games' overdrevne samarbeidsspill var absolutt morsomt å spille. Husker hvor undervelmende jeg synes hele presentasjonen og trailere fra spillet var, inntil jeg satt med kontrolleren i hånden selv. Da fikk jeg et helt annet inntrykk. Fuse er liksom ikke en kandidat til årets beste spill, men et spill som absolutt er morsomt å spille. Spesielt sammen andre. Tror Fuse kan overraske.

Men ikke bare Fuse slippes i mars. Også Sim City og Army of Two: The Devil's Cartel kommer ut i samme måned. EA slipper altså 5 lovende spill i løpet av årets tre første måneder, noe som er ganske imponerende i seg selv. Jeg kan ikke si at Army of Two på noe tidspunkt har vært en favoritt. Synes co-op-elementene har vært påklistret, har savnet dynamikken og aldri falt for spillbarheten selv om jeg elsker co-op. Army of Two blir spilt helt uten forventninger, så får vi se om Visceral Games kan motbevise skepsisen.

SimCity har jeg ikke spilt på nærmere 20 år, men revitaliseringen av den populære bysimulatoren appelerer virkelig. Det virker som om Maxis har lagt inn det nødvendige arbeidet som gir serien nytt liv - både i forhold til gamle fans, og forhåpentligvis også nye.

Registrerer at FIFA Street ennå ikke har fått noe dato. EA mente jo i fjor at dette skulle være en årlig utgivelse, og at det var rom for to fotballspill i året - ett mer lekent på vårparten og hovedspillet til høsten. Men FIFA Street ble en stor skuffelse - så skuffende at det «vant» en plass på Gullstjernen 2013 for nettopp årets skuffelse. Spillet var ødelagt, så det er kanskje ikke så rart at EA droppet det i år? De har i alle fall en lang vei å gå, om de skal gjøre Street-serien til en favoritt.

FIFA 14 får vi helt sikkert, og kanskje enda mer interessant er det om EA legger inn arbeid for tilpasse spillet til nye konsoller. Etter å ha spilt FIFA 13 på en monster-PC for et par måneder siden, var det helt opplagt at det er PS3 og Xbox 360 som er målet. Med grafikkinnstillinger på topp og høyeste oppløsning var det så og si ingenting som skilte PC-versjonen fra konsollen. EA gidder altså ikke utnytte kraften som finnes i en sterk PC, men med nye konsoller er det bare et spørsmål om tid før evolusjonen kommer. Jeg håper det blir i år.

Det er også tvilsomt om vi kan forvente et nytt NBA Live, Elite eller hva nå enn de velger å kalle sin nye basketsatsning. 2K Sports' basketserie har vært på et helt annet nivå den siste tiden (da EA lanserte basketspill), og det er ikke så mye som tyder på at de virkelig vil ta opp kampen nå. NBA og basketsporten er inne i en laber periode for øyeblikket, så nytt basketspill blir trolig ikke prioritert.

For å oppsummere litt, så begynner altså EA året sterkt med fem storspill i løpet av det første kvartalet, men deretter er det lite annet enn de årlige sportsutgivelsene vi kjenner til. Det kan gjøre årets E3-messe til en uhyre spennende arena for EA - spesielt med tanke på at en ny konsoll mest sannsynlig blir avslørt. I begynnelsen av konsollgenerasjonen er det også vanlig å se nye merkevarer, noe som gir håp for noen virkelig spennende nestegenerasjonsavsløringer fra spillgiganten.

Hva tror du om EA dette året? Hvilke forventninger har du og hva er det du gleder deg mest til? Hvilke next-gen-titler vil du helst se på E3 - Battlefield 4 eller Mirrors Edge 2? Vi tar diskusjonen i kommentarfeltet...

HQ