Norsk
Blog
Hvilken betydning har Steam Box?

Hvilken betydning har Steam Box?

Skrevet av Kristian den 10 januar 2013 klokken 13:08

Så var katta ute av sekken. For kun én uke siden visste vi svært lite om Valves ambisiøse hardwaresatsning, men etter Xi3s demonstrasjon av Piston (én av flere Steam Box) på CES 13 og Valves tilstedeværelse, begynner vi å se konturene av noe som vil påvirke hele bransjen.

Det er vanskelig å vite hvilken effekt Steam Box vil ha, og mange usikkerhetsmomenter og spørsmål følger. Men én ting er sikkert. Valve har, nesten ut av det blå gitt Microsoft og Sony konkurranse som de garantert vil ta på alvor - konkurranse som er sunn for bransjen, og positiv for gamere som verdesetter valgmuligheter og mer kraft.

Steam Box er en PC tilpasset stuen. En maskin som ikke lenger skal stå på soverommet, kontoret eller fungere som arbeidsstasjon, men helst erstatte konsollen som er tilkoblet flatskjermen i stua. Det er altså en helt åpenbar konkurrent til dagens konsoller. Den er liten, kraftig, åpen og har med seg et vanvittig bra spillbibliotek i Steam. Et lovende utgangspunkt.

Tidligere har Microsoft og Sony hatt all hype for seg selv. PCen har liksom ikke hatt noe plass i rampelyset, ettersom utviklingen skjer gradvis. Mens konsoller derimot har blitt lansert med enorme forventninger siden teknologihoppet er stort og at de ofte har blitt sluppet etter en femårsperiode. Tidsperspektivet og den merkbare kvalitetsforskjellen mellom generasjonene gjør nye konsollanseringer til bransjens høydepunkt, men nå stjeler altså Valve en del av rampelyset.

Det burde Microsoft og Sony ta på alvor.

En annen ting som ikke har direkte betydning, men som likevel kan spille en rolle er Valves populæritet blant gamere - alle elsker Valve. De har et rykte og filosofi som faller i god jord hos mange. De vil garantert få ekstra godvilje basert på gamle meritter.

Mye tyder på at Steam Box vil være i salg i løpet av året. Det er bevegelse for å få prosjektet igang, men foreløpig er det mange ubesvarte spørsmål, og for min del er det nesten litt vanskelig å få forstå hva Steam Box egentlig er.

I motsetning til Apple som er veldig tydelig på produktene sine (målgruppe, bruksområder etc.), er det vanskelig å definere Steam Box. Er det en «spillkonsoll», er det et underholdningssenter eller er det ganske enkelt en nett, liten PC som er tilpasset stuen? Det er ikke så lett å forstå.

Er det kjernespillere eller folk som vil ha en åpen plattform som skal bruke den, eller noen helt andre? Skal man sitte med mus og tastatur i stuen, eller kommer Valve med andre kontrollmuligheter? De har jo snakket om bevegelseskontroll og biometrisk data... Men hva dette innebærer forstår jeg foreløpig lite av. Hva med pris, optimalisering av spill og den sømløsheten som dagens konsoller tilbyr...

Det hele er litt uklart. Men spennende.

HQ