Norsk
Blog

Debattinnlegg: Rasisme

Skrevet av Kronoz den 9 desember 2008 klokken 14:47

Dette er debattinnlegget jeg leverte inn på norsk tentamen. Alt stemmer kanskje ikke, og kanskje satt litt på spissen, men det er det norsklæreren er ute etter i et debattinnlegg. At det provoserer så mye at det fører til en debatt;)


Rasisme, har det gått for langt?


Rasisme. Et ganske så omstridt ord. Om vi sier en feil liten ting så kan det tolkes som rasisme. Om vi gjør en feil liten handling så kan det tolkes som rasisme. Hvorfor er det slik? Hvorfor må vi tenke på alt vi sier og gjør i frykt for å bli beskyldt for noe vi ikke mener å være.

I disse tider så virker det som om alt kan bli kalt rasisme, så lenge det er rettet mot en mørkhudet person så klart. Jeg tviler på at Ali Fahra saken hadde fått like mye oppmerksomhet om det hadde vært en hvit person som ble etterlat i Sofienbergsparken. Eller den saken hvor en mørkhudet person døde under en arrestasjon i Trondheim. Alle saker blir blåst opp av media når det er mørkhudete involvert.

Mye av grunnen til dette mener jeg ligger i historien. Det virker som om det er ingen som vil glemme at det ble tatt slaver fra Afrika for godt og vel 200 år siden. Det var en forferdelig ting selvsagt. Eller det er i alle fall det vi tenker i dag. Nesten ingen tenkte slik den gangen.
Men hvorfor skal det i dag, år 2008, bæres nag for noe som skjedde for flere generasjoner siden. Noe som ikke har påvirket oss i vår levetid. De eldre generasjonene nå har jo fått oppleve Appharteid på kroppen, og jeg forstår at de mener at de ble urettferdig behandlet da (og det ble de). Men det systemet er for lengst oppløst. Alle, uansett hudfarge, har nå de samme rettighetene.

Det som er litt interessant er jo at det bare er rasisme dersom det rammer personer med en annen hudfarge en hvit. Ingen ting som blir gjort mot hvite teller som rasisme. Der er det fritt frem. Jeg kan ta et eksempel fra spillverden her.
I et nytt spill som snart kommer ut, Resident Evil 5, så har vi sett i filmer at hovedpersonen (som for øvrig er hvit) er strandet i Afrika der et virus som gjør mennesker til zombier. For å overleve så må han selvsagt drepe de zombiene. Dette har spillet fått enormt mye kritikk for. Ordet rasisme kom selvsagt inn på bordet. Det virket nesten som om folk var overasket over at det var mørkhudete personer i en Afrikansk landsby. Dette ble dratt såpass langt at utviklerne av spillet måtte programmere inn en helt ny hovedperson sammen med den opprinnelige. Denne gangen en mørkhudet kvinne.

Jeg kan også legge inn et eksempel på det motsatte. I spillet Grand Theft Auto: San Andreas kan du velge å spille som en mørkhudet person. Der kan du også skyte, kjøre over eller drepe hvite personer på mange forskjellige vis. Ingen har til nå ropt rasisme mot det spillet. Det har bare blitt beskyldt for å være et voldelig spill (noe det er).

En kan jo også begynne å lure på hva det er som er rasistisk eller ikke. Det har jo blitt som kjent at det nå ikke er lov til å kalle en mørkhudet person for "neger". Det henger jeg ikke helt med på. Hvorfor skal vi ikke få lov til å si det. Mange sier at det er fordi ordet er så negativt ladet. Det vil si at det er det i USA, da ordet "Negro" ble brukt på slavene. Personlig så mener jeg at å si "nigger" er verre. For det var jo det slaveeierne sa. Så lenge du ikke bruker ordet "neger" negativt ment så skal det da ikke være noe nevneverdige problemer med å bruke ordet. Eller hva?

Om vi ikke får bruke ordet "neger", hva skal vi da kalle musikkstilen "Negro Spiritualis"?
Hva skal det bli med pappaen til Pippi Langstrømpe som er "negerkonge i Afrika"?
Personlig så vil jeg si at det er mer fornærmende å kalle en person for svart, eller farget.

Jeg skal innrømme at rasisme dessverre er et problem i dagens samfunn. Mange har fordommer mot andre kulturer og andre mennesker før de lærer dem å kjenne. Det er dessverre en ganske så stor feil i menneskets natur. En feil jeg håper kommer til å bli mindre og mindre med årene. Men det ser ikke lyst ut så langt.
Allikevel så mener jeg at ordet "rasisme" blir brukt for ofte og at det blir dratt litt ut av meningen med alle beskyldningene som like ofte ikke har grunnlag som om de har det.
Det virker nesten som om ordet rasisme blir brukt for at saken det gjelder skal få mer oppmerksomhet. Media er vel noe skyld i dette. Det er jo ingen tvil om at saker om rasisme selger godt.

Men dersom rasisme blir ropt litt for ofte, kommer det da til å ende opp som eventyret "Gutten som ropte ulv, ulv."?
Kommer vi til å ignorere det, eller kommer vi fremdeles til å reagere med avsky og fordømme det?

Karakter: 5

HQ