Norsk
Blog

Aldersgrenser

Skrevet av Kronoz den 11 november 2009 klokken 12:09

Med Call of Duty: Modern Warfare 2 nyankommet på markedet så har aldersgrense debatten blusset opp for fult igjen. Folk diskuterer om MW2 virkelig trenger 18+, siden Modern Warfare bare hadde 16+. Diskusjonen hagler om at det bare er anbefalt aldersgrense, hvor idioter butikkene er som faktisk ikke bryr seg om dette argumentet og nekter å selge deg spillet uansett. Personlig, så mener jeg at systemet er der for å bestå!

Det er en grunn til at spillbransjen selv opprettet et viktig organ som PEGI. Dette er for å ikke oppleve det samme som filmbransjen, at "eksterne organisasjoner" som er styrt av regjeringen bestemmer hva slags aldersgrense de får. Dette har seriøse innvirkninger på produksjonen av filmen. For å få en større målgruppe så kutter de ut diverse ting fra manus osv. Dette trener nødvendig vis ikke å bety et bedre resultat.

Spillbransjen vil for all del unngå dette virker det som, og det er bra. Da slipper de å kutte ut elementer i diverse spill, kun for å nå en aldersgruppe. Men nå har det seg slik at noen utviklere gjerne lager spill for en voksen målgruppe. De vil ha 18+, og setter på dette selv. Det finnes flere grunner til dette vil jeg tro.

Ta for eksempel GTA IV. Dette er uten tvil et spill som er beregnet på en eldre målgruppe. Jeg leste en meget velskrevet kronikk av godeste hr. Magnus Tellefsen en dag her hvor det sto at GTA IV hadde den aldersgrenen det har fordi yngre spillere rett og slett ikke greier å fange opp moralen i spillet, nødvendigvis.

Jo mer og mer jeg tenkte over dette, jo mer og mer fant jeg ut at det stemte. Før i tiden når jeg spilte GTA "ulovlig" hjemme hos kompiser så gjorde jeg det for å skyte, kjøre bil og ha det moro. Etter at jeg satte meg ned med GTA IV så begynte jeg å oppfatte den underligende moralen, historien som sier at Nicko vil ut av det miljøet han har havnet i. Dette hadde jeg aldri hatt sjanse til å oppfatte i en yngre alder. Det kan jeg med hånda på hjerte si.

ADVARSEL! Dette er en mulig SPOILER av en sekvens tidlig i Modern Warfare 2

Jeg kan også gått skjønne hvorfor Infinity Ward har gitt Modern Warfare 2 18+. Da vi tidlig i spillet får delta på en terroraksjon der vi dreper sivile. Mange sivile. Dette er under en CIA aksjon som går galt og fører til at det bryter ut krig mellom Russland og USA.

Mulig SPOILER slutt

Hadde ikke de selv gått ut og sagt at spillet skulle ha 18+ og var beregnet på voksne spillere, så hadde det blitt en masse styr. Det er jeg bombe sikker på. Så er det ikke bra at bransjen selv tar et tak og prøver å styre det slik som det passer den, eller er det bedre at organisasjoner som ikke er involvert i prosessen det tar å lage et spill blander seg inn og skal bestemme hvem målgruppen til spillet er? For det er en kunst som kan slå veldig feil.

HQ