Norsk
Blog

Hvordan anmelde spill

Skrevet av Kronoz den 24 januar 2011 klokken 17:18

Vi har alle her en liten anmelder i oss. Det er jo en grunn til at vi sitter på et forum dagen lang og diskuterer spill fra a til å. Når forumet i tillegg har en medlemsanmeldelse-funksjon, så er det klart at så mange som mulig vil benytte seg av denne funksjonen, og jeg oppfordrer selvsagt at så mange som overhode mulig prøver seg på det. Her kommer jeg dog til å dele noen av mine synspunkter på hvordan man kan anmelde et spill. Jeg sier på ingen måte at jeg er en ekspert på å anmelde spill, eller at jeg er flink. Jeg bare deler mine tanker.

Finn deg en egen stil:
Dette er det viktigste med hele denne «leksjonen». Dette er det som definerer det som kommer under. Det finnes ingen riktig måte å anmelde spill på. Det er ingen fasit. Du står fritt frem til å skrive på hvilken måte du måtte føle for. Ikke alle trenger å skrive som Daniel Guanio eller Line Fauchald (no offence, anmeldelsene deres er konge), selv om det selvsagt er greit å stjele (les: låne) et par elementer fra deres skrivestil. Gjør du en anmeldelse til din egen så blir den plutselig så mye bedre å lese.

Underkarakterer:
Egne karakterer for lyd, grafikk, holdbarhet osv. Disse er ofte tilstede hos spillmagasin som anmelder spill, og derfor blir de ofte med når vi anmelder spíll. Disse er på ingen måte nødvendige å ha med. Du kan selvsagt om du vil, men det er ikke krav at disse skal være med for at en anmeldelse skal være god. Jeg personlig tenker ikke så alt for mye på lyd eller grafikk med mindre de skiller seg ut på en positiv eller negativ måte. Gjør de ikke det så ser jeg dermed ingen grunn til å nevne de i anmeldelsen, eller gi de en individuell karakter.

Ta deg tid:
Magasiner og nettsider som driver med spillanmelding har gjerne deadlines. Anmeldelsene må være ute innen et gitt tidspunkt. Dette har ikke du. Du kan sette deg ned med spillet, utforske det mye dypere enn hva en proffesjonel anmelder kan. Dette bør komme frem i anmeldelsen din. Du trenger ikke å skrive en anmeldelse som myser på overflaten av hele spillet. Du kan heller konsentrere deg om å gå litt dypere inn i opplevelsen. Se spillet kanskje i en større sammenheng. Blant annet så er Medal of Honor et godt spill å anmelde slik. Her kan du blant annet spekulere litt på om hvordan spillet er som en kommentar til Afghanistan-krigen osv. (et eksempel, på en måte) Reflekter på ting som kanskje ikke blir tatt opp i en konvensjonell anmeldelse. Det er faktisk ganske spennende å lese.

Variasjon:
Her er det vi som hobbyanmelder møter på det største problemet. Vi anmelder kun spill vi kjøper, og vi kjøper gjerne spill som ser bra ut. Variasjon i hvilke spill du anmelder er positivt, men selvsagt vanskelig å oppnå når man er på et budsjett. Men, om du vet at kompisen din har et spill som mest trolig er ræva så lån det, spill det, anmeld det. En anmeldelse av et dårlig spill er egentlig utrolig morsomt å skrive, for og ikke snakke om lese. Dessuten, om du anmelder (og spiller) dårlige spill en gang i blant, så blir du bedre til å skille de virkelig gode spillene ut fra mengden av dårlige og middelmådige spill.

Karakterer:
Jeg liker ikke å gi spill karakter. Jeg dropper det når jeg kan, og gir bare om jeg må. Jeg liker at det jeg skriver snakker for seg selv. Får du lyst til å prøve spillet eller ikke etter å ha lest teksten osv. Dette er hva jeg prøver å oppnå med en anmeldelse. Det er selvsagt bare mitt syn på saken. Hva ditt er, det er noe du må finne ut selv.

Øve, øve, øve:

Den eneste måten å bli bedre på er mengdetrenning. Anmeld så ofte du har muligheten. Anmeld de gamle spillene i samlingen din som du ikke har spilt på lenge. Har du ikke nok spill tilgjengelig så skriv tematekster, anmeld filmer eller album. Skriv om beta-tester som du er en del av, eller skriv en form for forhåndstest basert på en demo. Potensielt også bøker. Mulighetene er mange. På denne måten får du utviklet språket. Et godt eksempel på dette er meg selv. Bare se på den første bloggen min kontra denne. Enorm forskjell.

Da er det ikke annet jeg kan gjøre enn å ønske deg lykke til med det som forhåpentlig vis blir en lang og god karriere som hobbyanmelder.

//Kronoz

PS: Dette er på ingen måte en "offisiell" guide på hvordan du skal anmelde. Dette er bare mine tanke på hvordan en anmeldelse kan skrives. Å anmelde er nærmest som en religion. Det er ingenting som er riktig, det er ingenting som er galt.

HQ