Norsk
Blog

Black Swan

Skrevet av Kronoz den 12 februar 2011 klokken 21:12

Jeg skal innrømme at jeg var relativ skeptisk til Black Swan. Det var ikke det at jeg trodde at den var dårlig, det var heller det at jeg var skeptisk til at dette kunne være en film for meg overhode. Jeg hadde på en måte rett, men jeg tok likevel så alt for feil.

Først så må jeg si at filmen var strålende på alle mulige vis! Det er lenge siden jeg har sett en film som har vært så godt gjennomført. Da snakker jeg ikke vare om en god historie, fantastisk godt skuespill, fine bilder og alt det der. Jeg tenker på de små tingene. Som at det nesten ALLTID er med et speil eller en annen form for refleksiv overflate i bildet, uten at kameraet vises en eneste gang. Eller at ringetonen til Nina er musikken fra Svanesjøen. Slike små detaljer gjør meg så glad.

Natalie Portman er den nye Meryl Streep. En drøy påstand, ja jeg vet det. Men når man ser på hvor godt hun spiller her så er det heller ikke utenkelig. Jeg tror jeg fremdeles har til gode å se henne i en dårlig rolle (la oss nå innrømme det, det var ikke Portman som ødela de tre nyeste Star Wars-filmene). Vi ser utenfor tvil at Nina er forstyrret av en annen verden. Portman greier å vise oss hva det enorme presset for å gjøre det bra kan gjøre med et menneske. Ellers så må jeg si meg imponert over Mila Kunis prestasjon. Jeg ble kanskje litt blendet av hennes rolle i «That 70's Show». En feil jeg ikke skal gjøre igjen.

Nå, la meg hoppe litt tilbake til det jeg har skrevet fra før, hvorfor filmen kanskje ikke var noe for meg og hvordan jeg hadde riktig: Jeg greier ikke å se på folk som står på tå. Jeg blir direkte kvalm av det og kjenner smerten langt inn i beina. Med tanke på at hele historien i filmen er lagt til en ballett, så er det vel liten tvil om at enkelte bilder i filmen fikk meg til å føle meg uvel. Mer enn disse plutselige skrekkelementene som dukker opp av og til faktisk. Dog, det er ikke noe jeg velger å trekke ned filmen på, tvert imot.

Om det er noe jeg skal si negativt om filmen så må det være at tempoet i starten kanskje er en smule seigt, men det tar seg opp etterhvert, og på slutten så tar det helt av. Jeg satt nærmest andpusten igjen i salen når rulleteksten dukket opp.

Alt i alt, Black Swan er mer enn verdt din tid! Om Natalie Portman ikke får Oscaren for beste kvinnelige hovedrolle i år så må jeg nesten gå så langt som å si at jeg kommer til å spise hatten min. Hun bør få den, for jeg eier ikke en eneste hatt.

//Kronoz

HQ