Norsk
Blog

1/4 barn spiller voksenspill

Skrevet av Kronoz den 3 april 2013 klokken 10:49

Nettopp ferdig med første forelesning for dagen. Faget er medienes publikum, og gjesteforeleseren kom fra medietilsynet. I det siste har vi fokusert en del på barns mediehverdag.

I dagens forelesning ble det nevnt et tall jeg fant ganske fascinerende. En undersøkelse medietilsynet har gjort viser nemlig at 23% av barn mellom 12-14 år spiller spill med aldersgrense 18 år. Det vil si at nesten 1/4 av alle barn i Norge spiller voksenspill.

En kjapp melding på Twitter angående dette sørget for at jeg fikk svar fra min tidligere medielærer: "Spent på hvordan dette vil utvikle seg når stadig flere av foreldrene spiller selv. Jeg er nok «klassens strengeste far».".

Dette får meg til å tenke litt. Jeg har selv ved flere anledninger vært den "kjipe storebroren" som har hindret naive foreldre i å kjøpe spill som ikke er egnet for min yngre bror. Dette er noe jeg ikke ville ha gjort for bare et par år tilbake.

For det er en grunn til at 18-årsspill har fått nettopp den aldersgrensen. Det trenger nødvendigvis ikke å være volden (som alle sammen, i alle fall jeg, antar at det er når de er yngre), men tematikken og det underliggende budskapet i et spill. Når man er såpass ung så har man rett og slett ikke evne til å oppfatte dette. Jeg gjorde det ikke selv i en alder av 12-14 år, og jeg tviler sterkt på at bror min gjør det nå.

Men for å hoppe tilbake til hvordan dette kommer til å utvikle seg. Jeg tror at disse tallene kommer til å synke etterhvert som stadig flere foreldre innvolverer seg i barnas spillhverdag. Jeg tror at vi som har vokst opp med spill kanskje har en bedre forståelse for hvorfor aldersgrensene er som de er, i alle fall etterhvert som vi blir eldre. Jeg håper i alle fall det.

Jeg er ikke helt sikker før notatene fra forelesningen blir lagt ut, men jeg tror det ble nevnt at denne undersøkelsen ble besvart av foreldre. Dvs at 1/4 av foreldrene svarte at de lar barna sine kjøpe og spille 18-årsspill. Ta dette med en klype salt inntil jeg finner frem undersøkelsen.

Dessverre så ble ikke temaet diskutert noe dypere i forelesningen, så jeg ble sittende og spekulere for meg selv resten av tiden. Fikk ikke med meg så mye mer.

HQ