Norsk
Topp 101 album 2011, 90-81

Topp 101 album 2011, 90-81

Del en, 101-91
Del tre, 80-71
Del fire, 70-61
Del fem, 60-51
Del seks, 50-41
Del syv, 40-31
Del åtte, 30-21
Del ni, 20-11
Del ti, 10-01

90. Neon Indian - Era Extraña
Sjanger: Chillwave, synthpop, indie pop
Era Extraña var et av fjorårets mest sommerlige album - fra sukkersøt synth til shoegazevokaler. Med oppløftende låter som hiten Polish Girl, har fronteren Alan Palomo skapt et album med 80-talls tendenser og el-gitar der det hele kokes ned til ei sommerlig hipstersuppe. Men vi liker det så godt for det.
Utvalgt låt: Neon Indian - Polish Girl
 
89. Iron & Wine - Kiss Each Other Clean
Sjanger:  Folk, indie rock
Den skjeggete soloartisten Sam Beam fra Texas har skapt et av de beste folk-platene i år. Han blir et slags alter ego til Bon Iver, som på den andre siden er mer rocka i sin fremtreden. Kiss Each Other Clean er lite høytidelig, koselig og ei fargerik plate med varm fremtreden.
Utvalgt låt: Iron & Wine - Monkeys Uptown
 
88. Liturgy - Aesthethica
Sjanger: Black metal, noise rock
Mange beskriver Liturgy og Aesthethica som transcendental black metal. Personlig ligger dette for høyt for meg, noe som egentlig ligger i ordet transendental. Gutta i bandet kommer fra New York og ser mer ut som en gjeng akademikere enn svartmetallfolk. Plata inkorporerer noen fantastiske gitarriff i et bråkete lydbilde, bråkete selv i sammenheng med vanlig svartmetall. Det forblir likevel utvilsomt atmosfærisk og nyskapende.
Utvalgt låt: Liturgy - Harmonia
 
87. Sleepingdog - With Our Heads In The Clouds And Our Hearts In The Fields
Sjanger: Piano, singer-songwriter, indie
Om ikke dette albumnavnet gir deg post-rockassosiasjoner, er du ingen selverklært post-rocker. Til og med låtnavnene oser tvers gjennom av hylende gitarer og gigantiske crescendoer. Men dette er absurd nok ingenting av dette. Gjemt bak det bombastiske albumnavnet skjuler det seg pianomusikk, sjølkomponert og sunget av jenta Chantal Acda. Dette albumet er alt det du ikke trodde det skulle være.
Utvalgt låt: Sleepingdog - Untitled Ballad Of You And Me
 
86. Lifelover - Sjukdom
Sjanger: Depressive black metal, suicidal black metal
Når man ikke trodde svartmetall kunne bli svartere, tok Lifelover og gjorde den svart som døden. Sjukdom er et album som tar for seg den dypeste depresjon, det største menneskeforakt og det mest brennende hat. De ønsker å lage den mørkeste musikken av tristhet og melankoli, og med dette albumet har de laget en tematikk vanlige mennesker kan kjenne seg igjen i og det gir det en musikkterapeutisk effekt.
Utvalgt låt: Lifelover - Expandera
 
85. Seraphim - A Light in the Distance
Sjanger:  Post-metal, atmospheric sludge
Seraphim er en av de mindre kjente bandene på lista, noe som er utvilsomt ufortjent. A Light In The Distance er et album der atmosfæriske deler faller om hverandre med sludge og den nærmest varemerkede post-rock gitaren som subtilt gjør sin opptreden i bakgrunnen. Det blir spennende å se mer av gutta i fremtiden.
Utvalgt låt: Seraphim - A Light In The Distance
 
84. Crone - Endless Midnight
Sjanger:  Ambient, drone
Selv med bare fem sanger på albumet, har Endless Midnight en sammenlagt lengde på over tre kvarter. Dette er soloprosjektet til Jeff Caxide, som også spiller i det velkjente post-metal bandet Isis. Endless Midnight er et helt annerledes prosjekt i forhold til Isis, dette er et album med dronende melodier og lavmælte instrumentaler. Dette er albumet som tar for seg en sinnsstemning, nemlig når nettene føles endeløse og bør høres deretter.
Utvalgt låt: Crone - Ghost City
 
83. Pertegó - Snow Behind Enemy Lines
Sjanger: Post-rock, ambient
Pertegó er et band som har fellestrekk med andre artister som Hammock og Caspian. Den nyeste skiva ligger i krysningen mellom en EP og et fullstendig album, desto tross er kvaliteten utvilsomt god. For mange kan det kanskje minne om flyplassmusikk og det at albumets tematikk befinner seg rundt fly hjelper ikke så mye på det. Likevel er fellestrekkene med dette og Brian Eno relativt fjerne, Snow Behind Enemy Lines er en post-rock skive med ambienttendenser.
Utvalgt låt: Pertegó - Orange Bag
 
82. Dream Theater - A Dramatic Turn Of Events
Sjanger: Progressive metal
Hvem er det vel som ikke har hørt om Dream Theater? Progkolossene startet på 80-tallet og har siden da satt progressiv metal på kartet. Fra den klassiske skiva Images and Words, til Octavarium (der tittellåta blir ansett som verdens beste låt av en hel del), blir A Dramatic Turn Of Events en skive som fortsetter med det samme. Dream Theater er et progband som definitivt ikke har gjort så mye progresjon, og det er kanskje heller ikke så nødvendig.
Utvalgt låt: Dream Theater - Breaking All Illusions
 
81. Septic Flesh - The Great Mass
Sjanger: Symphonic metal, melodic death metal
Sistemann ut på del to er Septic Flesh. Et gresk melodeath-band med litt røffere slagkraft en vanlig. Kanskje litt Dimmu Borgir-inpirert death metal. The Great Mass er et album som implementerer orkestralsk instrumentalbruk i låtene, med både strykere så vel som blåsere. Resultatet er et overaskende fresht album som tråkker til på de harde partiene og med en vokal som går dypt i stemmeleiet.
Utvalgt låt: Septic Flesh - Oceans Of Grey

Dette var del to av lista, neste del kommer ut på mandag.

HQ