Norsk
Topp 101 album 2011, 70-61

Topp 101 album 2011, 70-61

Del en, 101-91
Del to, 90-81
Del tre, 80-71
Del fem, 60-51
Del seks, 50-41
Del syv, 40-31
Del åtte, 30-21
Del ni, 20-11
Del ti, 10-01

70. Ford & Lopatin - Channel Pressure
Sjanger: Chillwave, indietronica
Noen husker kanskje Oneothrix Point Never fra litt tidligere på lista? Ford & Lopatin satt sammen av nettopp fyren derfra pluss en til. Channel Pressure er et album av skikkelig elektronisk bølgemusikk. Insirasjonen er 80-tallets pulserende elektronikkmelodier med pålagt skarptromme, noe hylende gitarer og litt dreamy popvokal.
Utvalgt låt: Ford & Lopatin - Channel Pressure

69. Codes In The Clouds - As The Spirit Wanes
Sjanger: Post-rock, instrumental
As The Spirit Wanes minner veldig om et kortvokst alter ego til et album senere på denne lista. Dette er definisjonen av post-rock, sounden alle som forguder sjangeren umiddelbart vil kjenne igjen. Det er lange oppbygninger, veldige klimakser, kontrastfylt og fullstendig sommerdrømmende.
Utvalgt låt: Codes In The Clouds - You And I Change Like Seasons

68. Florence + the Machine - Ceremonials
Sjanger: Indie pop, baroque pop, art rock
Det er vanskelig å putte popfenomenet Florence noe sted. Hennes forrige album Lungs ble svært godt mottatt, Ceremonials følger denne samme oppskriften. Det er ganske massivt og fylt med følelser, ei sofistikert popplate. Florence har en unik stemme og hun bruker den til å flytte fjell i det nøye koreograferte instrumentale mangfoldet man finner på skiva.
Utvalgt låt: Florence + the Machine - Shake It Out

67. Blckwvs - 0140
Sjanger: Post-metal, sludge, doom metal
0140 er ikke et album som forteller mye av seg selv. Foruten at det er instrumentalt, går sangene fra 0141 til 0146. Og hva bokstavene du finner etter tallet angår? Les de i kronologisk rekkefølge og du får «nordic nights». Det er dette som er hele konseptet med albumet, de nordiske nettene: kalde, mørke, lange og med så lite lys - nesten svart/hvitt.
Utvalgt låt: Blckwvs - 0143 IC

66. All Shall Perish - This Is Where It Ends
Sjanger: Deathcore, death metal
Det finnes mye dritt i deathcore sjangeren. Befengt med overbruk av blast beats, simpel riffing og breakdowns har en majoriteten av kommersiell deathcore gjort skam på sjangeren. This Is Where It Ends fra pionerene i ASP er heldigvis et solid unntak. De bruker kraftanstrengelsene sine smart og skaper et variert og melodiøst lydbilde som nesten grenser til den melodiske delen av death metal. For alle fans av tyngre saker der kritisering og automasjon av samfunnet står i fokus.
Utvalgt låt: All Shall Perish - Royality Into Exile

65. Lantlôs - Agape
Sjanger: Atmospheric og post-black metal
Dere kjenner kanskje til musikeren Neige? Det meste han tar i blir til gull. Agape er hans seneste tryllekunst, og det andre dette året her. Neige liker å beskrive musikken sin som eventyrlig. Agape lyder depressivt, men er egentlig ikke det i sjela, da har folk misforstått. Men black metal er det, herlig, eventyrlig black metal.
Utvalgt låt: Lantlôs - Bliss

64. The Antlers - Burst Apart
Sjanger: Indie rock, dream pop, slowcore
Fra black metal til indie rock. Burst Apart er en definitiv progressjon fra Hospice, som nesten var et ambientalbum. Men det betyr ikke at vi hører hvor røttene i BA kommer fra. Atmosfæren gir en følelse av ensomhet og albumet tematikk spiller på helt spekter med følelser og tankeganger.
Utvalgt låt: The Antlers - Putting The Dog To Sleep

63. Explosions In The Sky - Take Care, Take Care, Take Care
Sjanger: Post-rock, instrumental
Når jeg trakk frem Codes In The Clouds tidligere, var det denne artisten jeg refererte til. Take Care x3 er den neste steget i deres voldsomme verden, og med de forrige albumene fremst i tankene er forventningene fra bakken og til skyene. Take Care x3 følger nesten helt den samme formelen som tidligere, men det er solid, veldig solid. Å lytte til Take Care x3 i et mørkt rom er en av de største inspirasjonskildene du kan få og et tankegods vil reise gjennom ditt hode. Det er derfor det fremdeles fungerer så bra.
Utvalgt låt: Explosions In The Sky - Be Comfortable, Creature

62. An Autumn For Crippled Children - Everything
Sjanger: Depressive black metal, doom metal
Ikke bare bandnavnet gir konnotasjoner om mørke høstkvelder, regnfulle og alene. Selve lydbildet til albumet gjør det. Lydspektret fra gitaren minnes tidvis om doom-sounden til Katatonia, men er også tidvis melodisk og lo-fi. Vokalen er grim som i svartmetall og helheten med trommer skaper et litt noisy preg.
Utvalgt låt: An Autumn For Crippled Children - We All Fall

61. Tim Hecker - Ravedeath, 1972
Sjanger: Ambient, electronic drone, experimental
Ravedeath, 1972 kan ikke akkurat kalles et letthørt album. Tim Hecker prøver med albumet å uttrykke seg om musikkens forfall. Alt fra albumcoveret som henviser seg til den årlig hendelsen fra MIT hvor studentene kaster et piano utfor et bygg til sangene «Hatred of Music I & II» og «Studio Suicide, 1980». Det er veldig minimalistisk ambient og lytteren overraskes over at så lavmælt musikk kan ha så mye lyd.
Utvalgt låt: Tim Hecker - Hatred of Music I

Neste del kommer lørdag, søndagen om sykdommen ikke har bedret seg.

HQ