Norsk
Lokalt og ... internasjonalt?

Lokalt og ... internasjonalt?

Skrevet av michae2109 den 13 mars 2008 klokken 19:32

"Lokalt og internasjonalt", det er slik den fyldige nyhetsdekningen til TV2 Nyhetskanalen fortoner seg, ifølge dem selv i hvert fall.

I dag, 13. mars 2008, som så mange dager før, brukte jeg det lille jeg hadde av ettermiddagen før jeg måtte haste ned til japansken, til å benke meg foran TV-en. TV2 Nyhetskanalen er en kanal som hadde fanget interessen min, til tross for at den fortonet seg som en ren rip-off av CNN ("dette er TV2 Nyhetskanalen"). Men i det siste har jeg blitt mer og mer skuffet over denne kanalen, og hvorfor det spør dere kanskje? Grunnen er å finne i noe jeg fikk som inntrykk etter min lille visitt hos nyhetskanalen tidligere i dag.

For hvilke saker var det de nyeste oppdateringene dreide seg om? Jo, nasjonale, nasjonale og atter nasjonale nyheter, og en del lokale selvfølgelig. Men hvor blir det egentlig av det internasjonale? Det eneste jeg har hørt til det er nominasjonsvalget i USA, og det begynner jeg egentlig å bli litt lei av. Men hva skjer andre steder i verden, hva skjer egentlig ellers ute i den store vide flate verden?

I dette øyeblikk (klokken 19:00) ser jeg på Dagsrevyen, og hva ser jeg: ikke en eneste internasjonal sak. I tillegg har jeg brukt hver eneste dag denne uken foran nyhetskanalen i minst en time, og ikke en eneste utenrikssak er blitt presentert, ikke én (rett meg hvis jeg tar feil). Det kan hende jeg tar feil, det kan hende dette bare er synsing, men hvis det ikke er det, gjør det meg nokså irritert. Det skjer da mer enn nok interessante ting utenfor landegrensene som det er verdt å fortelle om ... i hvert fall tror jeg da det.

Terrorangrepet mot hotell Serena, den økonomiske situasjonen i Norge, konflikten i Norske Skog, graviditeten til Martha Louise, alt sammen er viktige saker, men det er ikke én eneste utenrikssak. Er dette hva nyhetskanalen kaller "fyldig dekning av nyheter, lokalt og internasjonalt"?. Alt dreier seg jo om norsk ditt, norsk datt, norsk dett og norsk dått. Jeg kan ikke huske å ha sett maken til mangel på fyldig dekning av nyheter internasjonalt, for meg er det rett og slett hårreisende. Det gjør meg også redd, redd for at denne tilsynelatende trenden skal fortsette, hva kommer til å skje med holdningene våre hvis vi ikke får noen nyheter fra utlandet, som faktisk er vel så viktig som segselvnorskheten jeg føler råder i media for tiden.

For de av dere som har hørt "I Dovregubbens hall" av Edvard Grieg, kan jeg nevne at komponisten faktisk sterkt mislikte denne melodien. For ham var den en måte å gjøre narr av det han kalte "norsknorskheten" og han uttrykte det slik:

Og så har jeg gjort noe til Dovregubbens hall, som jeg bokstavelig ikke kan tåle å høre på, således klinger det av kukaker, av norsknorskhet og segselvnokhet!

Og selv om jeg ikke er enig med ham i at musikkstykket er elendig (jeg synes faktisk det er veldig fint), synes jeg likevel han hadde et godt poeng. Jeg har en god stund nå hatt en stygg følelse at litt av denne "norsknorskheten" har banet seg inn i TV-journalistikken. Jeg kan ta feil, og jeg er kanskje dum, men det er i hvert fall mitt inntrykk.

Men som sagt, dette er mitt inntrykk, og jeg akter ikke å trekke noen endelig konklusjon før jeg har hørt andres meninger rundt emnet. Hva er deres inntrykk rundt saken?

HQ