Norsk
Blog
Kakerlakkene av Jo Nesbø

Kakerlakkene av Jo Nesbø

Skrevet av remote den 8 mai 2008 klokken 22:19

Jeg har lest gjennom Kakerlakkene. Den andre boka om Harry Hole skrevet av Jo Nesbø. Dette kan kanskje kalles en anmeldelse, siden jeg setter karakter på boka. For en stund siden leste jeg den første boka: "Flaggermusmannen", og jeg ble så positivt overrasket at jeg måtte bare lese resten av Hole-bøkene. Kan Kakerlakkene holde samme nivå som forgjengeren?

Jo Nesbø
"Kakerlakkene"
Utgitt: 1998
340 sider
Sjanger: Krim
Aschehoug

Jo Nesbø debuterte med krimromanen "flaggermusmannen". Og har til nå skrevet sju bøker om den ikke helt problemfrie politietterforskeren Harry Hole.
Han kommer med en ny krim-/thrillerroman 2. juni kalt "Hodejegerne", som handler om hodejegeren Roger Brown, og altså ikke om Harry Hole.
Han er også kjent som vokalist og gitarist i popgruppa "Di derre".
Kakerlakkene er hans andre bok om Harry Hole.

Den Norske ambassadøren i Thailand blir funnet myrdet på et horehus i Bangkok, og Oslo legger en plan om hvordan dødsfallet skal unngås som en skandale. Harry Hole (sefølgelig) settes på saken.
I Bangkok møter han alt fra privatsjåfører til pedofile. Mange forskjellige personligheter skal det ikke stå på!

Harry Hole er en litt rastløs person ikke helt uten problemer. Han har enkelte drikkeproblemer, men samtidig en klar moral om når han skal ha problemene. Han gjør det han må og kan ofre veldig mye av det som står i veien. Et veldig komplisert og nydelig sammensatt menneske.
I løpet av etterforskningen møter han bl.a en skallet kvinnelig kollega, en trist enke som slukker sorgene i alkohol, en gjerrig megler og ikke minst mafiaen.
I løpet av boka fant jeg ut at det bor en del nordmenn i Thailand, for de aller fleste Harry omgås med er nettopp fra det samme landet som ham.
Noe boka (og Nesbø) skal ha for er at alle personlighetene er så ulike og interessante. De blir aldri kjedelige!

Skrivestilen er rett fram og til tider hardtslående. Den bringer historien godt framover og det skjer noe veldig ofte. Miljøbeskrivelser er det ikke så nøye med, selv om man kanskje ikke kan si at det er en mangel på de. Men det går bare til fordel for spenningen.

I denne historien er det også vanskelig å finne ut hvem morderen er, men betydelig lettere enn "vanlig". Ingenting skjer som du tror, men det gjelder å stoppe opp og lese mellom linjene. Skjønne logikken. Kakerlakkene har en kompleks historie med framdriv nesten hele tiden og nye oppdagelser.

"Flaggermusmannen" hadde i en periode et gedigent spenningsnivå som jeg ikke hadde opplevd maken til. Jeg fikk ikke den følelsen i "Kakerlakkene". Den skuffer på en måte, siden spenningsnivået ikke er så høyt, bortsett fra helt mot slutten.

En kort anmeldelse, men alt i alt er dette en god krimroman, men forgjengeren var trippelt så bedere. Det burde denne boken ta som et kompliment. (Flaggermusmannen var jo helt RÅ!) Gleder meg til jeg kan begynne på "Rødstrupe".

Kakerlakkene: 51 av 60 poeng.

Gjerne kommenter og kritisér.

//remote

HQ