Norsk
Blog
Haikerens Guide til Galaksen

Haikerens Guide til Galaksen

Skrevet av remote den 14 mai 2008 klokken 20:40

Haikerens Guide Til Galaksen (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy) skrevet på en absurd og underholdende måte av Douglas Adams. Hele serien består av fem bøker som tilsammen utgjør verdens lengste trilogi. Haikerens Guide Til Galaksen (HGTG) er den første boken i serien.


Douglas Adams
"Haikerens Guide Til Galaksen"
Utgitt: 1979, på norsk: 1998
Sider: 160
Sjanger: Sci-fi komedie
Kagge forlag, norsk utgave

Douglas Adams er mest kjent for den veldig rare Sci-fi serien som beskriver universet på en (usannsynlig) mulig måte. Han ble født 1952 i England. HGTG startet som et radioprogram, men ble senere til en bok. Han fulgte på suksessen med fire oppfølgere. Det finnes også en film og en TV-serie.

Arthur Dent våkner opp en morgen og ser at flere bulldosere står utenfor huset hans. Det skal rives ned fordi det skal bygges en vei igjennom det. Arthur er uvitende til planene og blir rasende. Arthurs venn: Ford Perfect som egentlig er strandet på Jorda og kommer opprinnelig fra en planet ved navn Betelgeuse, kommer med større bekymringer. Han vet nemlig at Jorda snart skal gå under.
Ikke mye før Jorda eksploderer klarer de to å haike med det vogonske skipet som skal til å ødelegge hjemplaneten til Arthur. Det er slik eventyret starter sammen med problemene. I tillegg til å utslette planeter har vogonerne også universets tredje verste lyrikk...

Arthur Dent er egentlig bare en vanlig fyr, med vanlig utseende. Faktisk er det ikke ham, som hovedperson, som dominerer. Personligheten kommer ikke helt fram i den første boken. Men han er heldig ironisk og sarkastisk i pressende situasjoner, og kan iblandt være litt bekymringsfull.
Opp gjennom boka møter vi alle typer personer. Alt fra en ekstremt ego president til en manisk depressiv robot.

Skrivestilen er veldig enkel og rettfram. Ingenting unødvendig blir tildelt et eneste ord. Til tider kan det nesten tyde på at det "mangler" miljøbeskrivelser, siden man ikke helt vet hvordan omgivelsene ser ut. Noen miljøbeskrivelser går også faktisk gjennom direkte tale. Men alt dette er til fordel for humoren, og den veldig gode fortellermåten.

Spenningsnivået varierer veldig, men det holder seg høyt oppe. Man blir veldig nysgjerrig på hva som skjer videre siden alt er helt åpent.

Skal man beskrive boken i ett ord må det bli: Absurd bra.

Haikerens Guide til Galaksen: 47 av 60 poeng.

Gjerne kommentér.

PS. For de som har lest mer av serien enn meg: vennligst ikke spoile videre hendelser.

//remote

HQ