Norsk
Blog
Er det flere bloggserier vi vil ha?

Er det flere bloggserier vi vil ha?

Skrevet av remote den 4 mai 2009 klokken 18:43

Med bloggserier menes altså det som er det nye topp 10-dilla: Skjønnlitterære blogger som henger sammen og ofte har med GR-brukere som spiller ulike roller.

Det har den siste tiden - eller ganske lenge nå - dukket opp flere og flere bloggserier. Mange har slengt seg på, og jeg har mistet tellingen for hvor mange som pågår nå. Man skulle tro at GR har blitt et oppholdssted for folk med litterær skrivekløe. Er det slik vi vil ha det?

Jeg kan vel bare si med en gang at jeg ikke liker denne utviklingen. For det første går det ikke an å overse det eller ikke bry seg - det er rett og slett for mange. Når det preger GR så mye, kan man rett og slett ikke late som ingenting.
Vi kan vel si at det var brukeren 42 som startet det hele. Litt etter at serien var slutt hadde arneisback en rask bloggserievisitt. Så kom faktisk jeg med min bloggserie. Dette kan virke overraskende på yngre brukere, siden jeg nå er imot de fleste av bloggseriene som pågår nå. Men da bloggseriene var i sin begynnerfase pågikk det bare én og én, ikke opptil fem stykker samtidig.

Så tok bloggseriene en vending: De begynte å ta med GR-brukere. ZubiMar var vel den første til dette, men den serien holdt noenlunde en fin kvalitet. Men litt etter dette eksploderte alt sammen og flere og flere bloggserier dukket opp, de aller, aller fleste gjorde som ZubiMar og tok med GR-brukere i sin historie. Det er morsomt de to første gangene, men etter hvert ble det kjedelig, døvt og lite kreativt. Det var i løpet av denne perioden at jeg bestemte meg for å kvitte meg med alt som hadde med bloggserier å gjøre, og stoppet min egen serie med hensyn til det voksende antallet.

For historien, kvaliteten og leserens skyld, er det et dårlig alternativ å ha med GR-brukere i bloggseriene sine (noe som også har gjort til at de fleste er kliss like). For det første passer ikke nicknavn inn i noen historie, og den blir dermed mindre virkelighetstro. For det andre er det som regel de som har en rolle med i historien som leser den. Du beviser ikke noe med skrivetalentet eller historien, da. For det tredje vil de som ikke er med føle seg utenfor og ikke orke å lese serien. For det fjerde blir forfatteren tvunget til å inkludere et høyt antall karakterer, dermed blir det vanskeligere å få historien på plass.
Jeg har også sett at mange av de nyere bloggserien satser på spenning, noe som er ekstremt vanskelig å få frem ordentlig og ligger langt over noen GR-kompetanse. Men det er likevel enkelt å skrive, selv om det bare blir halvveis. Hvis jeg hadde skrevet en bloggserie, noe jeg har gjort, ville jeg satset på humor fremfor spenning. Det er mer lett i tonen, mer krevende å skrive, samtidig som leseren vil få en bedre opplevelse, noe som står mer til GR.

Jeg vil også benytte denne anledningen til å hedre Matscoolio med sin bloggserie. Han tenker nytt, kreativt og går bort ifra den modellen ZubiMar brukte for herrens år siden. Jeg vil også påstå at Matscoolio er forfatteren av den beste bloggserien på lenge, og i hvert fall den beste som pågår nå, nettopp fordi han ikke gjør som alle andre.

Jeg, og flere, hadde satt pris på om flere begynte å skrive diskusjonsblogger fremfor bloggserier. Det er det et forum er til for, tross alt. Men hvis man absolutt må skrive, har jeg noen andre forslag å komme med. Vi hadde lenge en tråd der alle brukere som ville, kunne skrive på en felles historie. Hvis vi skal samle denne skjønnlitterære skrivekløen blant GRs brukere, er dette en kjempeidé. Vi kan avtale med moderatorene om tillatelse til å åpne en slik tråd igjen, så får vi kanskje flere til å skrive diskusjonsblogger i stedet for bloggserier.

Strengt tatt skal det være lov å blogge om hva man vil, inkludert bloggserier. Men ketchup-vitsen er veldig oppbrukt, gammel og kjedelig, for å bruke en metafor. Dere bidrar mer til communityet dersom dere har noe annet å komme med. Og det er vel å foretrekke.


//remote

HQ