Norsk
Blog
Europa brenner!

Europa brenner!

Skrevet av remote den 14 november 2012 klokken 19:20

I dag har flere søreuropeiske fagforeninger mobilisert til streik med flere hundretusen ute i gatene.

EU og landenes regjeringer kutter i offentlig forbruk slik at budsjettene skal se bedre ut. Men er det den riktige løsningen? Å kutte i utdanning, helsetjenester, kollektivtrafikk, absolutt alt det offentlige styrer over, som vil få ringvirkninger på absolutt alle i samfunnet? "Vi bare jobber," sier en streikende, "vi har ingen skyld i denne krisa."

Han har helt rett.

I både Hellas og Spania er arbeidsledigheten over 25 prosent. I Portugal og Irland over 15 prosent. Tidligere erfaringer ved denne arbeidsløsheten viser at landene i eventuell fremtidig oppsving i økonomien lenge vil slite med fattigdom, depresjon, kriminalitet og misbruk.

Ikke-folkevalgte institusjoner får større rettigheter, fremskyndet av EU-byråkratiet, som tar tilbake en rekke rettigheter som folk i Europa har kjempet frem. EU løser krisa med tvang uten demokratisk støtte. Det er ikke demokratiet som har forårsaket denne krisa, men mangel på det.

Økt markedsliberalisering fører til et pengerace som vokser helt til boblen sprekker. Derfor har ikke krisa rystet Norge med sin nogenlunde kontrollerte blandingsøkonomi noe særlig - ennå.

Løsningen på dette er mer demokrati på alle nivåer - ikke en totalitær markedsliberalisering.

Hva mener du?

HQ