Norsk
Blog
Den beste julekalenderen på TV

Den beste julekalenderen på TV

Skrevet av remote den 11 desember 2012 klokken 15:09

«Det eee bærre lækkert!»

Jeg synes «The Julekalender» er den desidert beste julekalenderen som går på tv. De siste årene har jeg sett alle episodene gjennom desember fordi de heldigvis ligger på youtube. Jeg kommer i en riktig god julestemning av det. Klarer meg ikke uten nå.

«Bob-bob, ikkesant?»

Det finnes flere grunner til at jeg liker denne julekalenderen laget i 1994, da jeg bare var to år gammel. Første gang jeg husker å ha sett den, var iløpet barneskolen. Da syntes jeg den var veldig skummel. Det er den ikke nå, og det skumle er erstattet av en fin og mørk julestemning.

«Olaaaf, æ står under mistelteeein!»

Hver episode varer bare i knappe ti minutter. Det gjør den så lett å få med seg, man kan ta episodene som potetgull. Men det virkelig gode med denne julekalenderen er humoren. Siden nissene snakker et slags engelsk-norsk og oversetter direkte fra norsk til engelsk, ender de opp med å si som for eksempel «Slap off, Gynter» («Slapp av, Gynter»). Serien parodierer også bygdemennesker (Olaf og Gjertrud), i tillegg gjør de satire av forberedelsene til VM på ski i Trondheim gjennom nyhetene på radioen: «... Vi mangler bare noen 100 millioner, men det skal ikke stå på penger, for det tar vi inn på basar og loddsalg.»

«Because you are the one with the ugliest klær and the longest face, Hanzi.»

Jeg liker at serien er laget i en tid der politisk korrekthet var en annen. Eller så var serien litt på kanten den gangen også. Tidlig i serien begynner de å drikke juleøl, noe som mange vil mene er forkastelig når det også er en barneserie. Men «The Julekalender» bare kjører på. Fortellerstemmen spør med sin filmtrailerstemme i slutten av den episoden: «... Er det tilrådig å drikke juleøl så tidlig i en julekalender? Følg med i morgen». Denne lekenheten og det faktum at de har fått til alt dette på så få ressurser, gjør dette til min favorittjulekalender på tv gjennom tidene. Dermed basta.

«Shit, it's på norsk!»

HQ