Norsk
Blog
Engelsk syken

Engelsk syken

Skrevet av remote den 26 desember 2012 klokken 10:54

Min største fornøyelse her i livet er å finne skrivefeil og rette på dem. Jeg er laget for den slags. Man stiller seg lagelig til hugg ved å si noe slikt, men det kan jeg tåle. Som moderator tar jeg meg den æren av å rette opp ukorrekt skrevne tråd- og bloggtitler uten å nevne at jeg har gjort det. (Jeg gjorde det én gang, men det er unntaket som bekrefter regelen.)

Gjengangeren er særskrivingsfeil som det engelske språk og influens har skylden for. Dette kalles «engelsksyken», også kalt «engelsk syken» for å understreke hvor sinnsykt det er. Sistnevnte er altså feil.

Det er viktig å presisere noen termer. Orddeling er egentlig når man må dele et ord ved linjeslutt (eller for lesevennligheten) som er mest relevant for aviser. I mange programmer har man ikke orddeling fordi programmet ikke deler ord i det hele tatt. Det som på folkemål går for orddelingsfeil (altså «engelsk syken») er egentlig særskrivingsfeil. Disse to ordene skal stå sammen, det skal samskrives. «I dag» skal skrives i to ord, det skal særskrives, mens «idag» er en samskrivingsfeil.

Særskriving («for øvrig») er det motsatte av samskriving («imot»). Å skrive «forøvrig» er en samskrivingsfeil. Å skrive «i mot» er en særskrivingsfeil, og det er altså her problemet ligger. På norsk skal 99 % av flerleddete uttrykk skrives i ett. Derfor vil «ananas ringer» og «ananasringer» bety to litt forskjellige ting.

Man kan ta det til det ekstreme. Det heter for eksempel «postautomatnøtteknekkermaskingeværspill», og ikke «post automat nøtte knekker maskin gevær spill». Sistnevnte gir til og med ingen mening. For å gjøre det første eksempelet litt lettere å lese, kan man ta i bruk orddeling. Man kan f.eks. skrive «postautomatnøtteknekkermaskingevær-spill, eller enda bedre: «post-automat-nøtte-knekker-maskingevær-spill».

Den mest relevante feilen for tittel på tråder og blogger er som regel at man ikke samskriver ordene. Mange skriver slik: «Batman tråden» eller «Beste FPS spill». Det riktige er «Batmantråden» (eller «Batman-tråden»). Siden det siste eksempelet er en forkortelse, må man bruke bindestrek. Det blir altså «Beste FPS-spill».

Håper dette hjalp litt for de forvirrende sjeler her inne. Jeg må presisere at formuleringsevnen generelt er høy og feilene få på GR. Det er i så fall snakk om slurvlefeil. Det vil si feil man ikke så. Det er noe annet å vite at man tar feil enn å være uvitende om det.

Hjelp full side: http://www.korrekturavdelingen.no/K4sammenskriving.htm

HQ