Norsk
Blog
Sirkus Northug

Sirkus Northug

Skrevet av remote den 8 januar 2013 klokken 15:50

Petter Northug er kanskje et av Norges mest populære personer, ikke helt uten grunn. Han er arrogant, spydig og morsom: en underholder.

Til og med svenskene sier at han er det beste som har skjedd langrennssporten. Han går ut av boksen og kan gjøre uventede sprell. I tillegg er han en av verdens beste skiløpere, og det hjelper bittelitt på. Men det viktigste er at han skaper blest om langrennssporten, også utenfor Norge.

I starten mente noen at han burde holde litt mer kjeft. Men selv er jeg ikke noen tilhenger av janteloven, fordi all nedlatenhet fjernes med noe Petter har massevis av: selvironi.

Det er noe helt annet enn da f.eks. Mark Cavendish slo gjennom i Tour de France, og kom med kommentarer som (etter hukommelsen): «Jeg er verdens beste spurter fordi jeg er verdens beste spurter, om jeg ikke var det, ville jeg heller ikke kalt meg det».

Petter ville aldri sagt noe slik, men ment det på en mye mer intelligent og humoriøs måte. Derfor kan jeg ikke la være å like ham.

Jeg måtte selvfølgelig se «Sirkus Northug» på TV2 i går. Der kan vi følge Northug over hele åtte episoder. Første episode viser en mye mer privat side av Petter. Men han er fortsatt like morsom. Jeg skal prøve å huske og se resten, for den første episoden var imponerende bra og underholdende. Han forteller blant annet om bestefaren som er en stor motivasjonskilde for ham. Det siste han sa før han døde var: «vis dem ryggen, gutt».

Northug vant alle løp han stilte i fra han var 15 til 19 år gammel, ifølge serien. Unntatt ett. Han er en fantastisk skiløper, og er best når det gjelder. Derfor er det synd at Tour de Ski ikke er til hans fordel. Han er ikke best når det gjelder å unngå dårlige dager over mange konkurransedager, selv om han klarte seg relativt bra i år. Men den siste monsterbakken er ikke gunstig for en skiløper som er mange kilo tyngre enn resten av teten. Han veier for eksempel 17 kilo mer enn den russiske fjellgeita Legkov som vant. Selv om han aldri har vunnet Tour de Ski, har han jo flest seire i sirkuset.

Hvis han fortsetter i samme løypa (badumdumtsj) vil han kanskje bli en av tidenes skiløpere, uten at jeg har noen statistikk for det i hodet. Men Dæhlie leder vel hos mange. Og Bjørndalen er stor. Bjørgen er også det. Han har god konkurranse.

Dette vil vi se mer av:

HQ