Norsk
Blog

Fugler flyr, mennesker ... løper

Skrevet av remote den 3 august 2013 klokken 00:53

Mens min kamerat er på sykehus for å sjekke en forstuet hånd (som jeg ikke hadde noe å gjøre med), benytter jeg anledningen til å skrive om min store lidenskap her i livet: Løping.

Jeg skal kort forklare hva dere kan takke løpingen for: alt!

Ja, det stemmer. Hvis vi ikke hadde vært gode til å løpe, ville ingen av dere sittet her. Mennesker er faktisk de beste langdistanseløperne jorda noen gang har produsert.

Flere millioner år tilbake var hjernene våre mikroskopiske, men så fikk vi tilgang på proteiner via kjøtt, noe som gjorde at hjernen vokste kolossalt fort sett med evolusjonens briller. Men hvordan i hampræva fikk vi tilgang på kjøtt når det første våpenet dukket opp for 200.000 år siden? Vi har altså regelmessig spist kjøtt i flere millioner år før våpen som spyd dukket opp.

Her er svaret: utmattelsesjakt. Vi løp rett og slett hjortedyra til døde.

Grunnen til at vi i det hele tatt går på to bein, er fordi vi ble bedre løpere. Men vi løper ikke raskt. Vi er elendige til å løpe fort. Ekorn løper fortere enn Usain Bolt. Men vi er de beste på å løpe langt. I tillegg har vi en annen fordel.

En av våre superkrefter er at vi ... svetter. Det stemmer. Vi kan kjøle oss ned mens vi puster tungt. Andre dyr kan enten puste eller kjøle seg ned gjennom munnen. Derfor må de før eller siden ta seg en pause og hente seg inn igjen, mens vi bare kan fortsette i stødig tempo.

Utmattelsesjakt krever skarpe hjerner for at det skal bli suksess. Man må velge ut riktig dyr i flokken og forutse hvor dyret beveger seg. Det krever rett og slett abstrakt tenkning. Det var på savannen i jakt etter byttedyr at vi utviklet våre kognitive evner. Det er bakgrunnen for vårt avanserte samfunn. Så selv om du sitter på flesket og ikke gjør noe ut av deg nå, kan du være takknemlig for at forfedrene dine var gode løpere. Og tro det eller ei, men det er du også. Du er en drapsmaskin uten klør og horn.

Så når vi snakker om løping, kan jeg ikke unngå å nevne barfotløping. Forfedrene dine sprang sannsynligvis ikke i hældempende gelputesko fra Nike. De sprang barfot, slik vi er født til. Og ikke tro at de noen gang skadet seg, heller. Har du sett en hjort med beinhinnebetennelse? Moderne løpesko er en av årsakene til mange fotplager fordi man løper feil. Jeg har skrevet om dette i en tidligere blogg.

Noe vi derimot har løpt mye i gjennom tidene, er sandaler. Men da er dette en tynn, flat såle snøret rundt foten for å beskytte oss mot skarpe steiner.

Vi har satt oss selv i bur i vårt moderne samfunn, fordi vi ikke får muligheten til å gjøre det vi er ment for: løpe. Ikke for konkurranse, men for gøy. Hvor ofte ser dere ikke barn løpe til sine foreldre når de kaller på dem. Unger har ikke blitt normsatt og gjør det vi er ment for.

Jeg kunne skrevet til sola står opp igjen, men det får da være grenser. Jeg anbefaler boka «Født til å løpe» av McDougall for videre lesing. Det er en underholdende bestselger full av fantastiske historier og fakta, så man trenger ikke like løping for å lese den, men man vil sannsynligvis like det etterpå. Og da barfot eller i minimalistiske sko.

Så igjen: dere har alle løpingen å takke.

Takk.

Redigert:
Her er en morsom video av barfotløpepioneeren i USA, Ken Bob:
http://www.youtube.com/watch?v=AdfQgt1--H0&feature=c4-overvi
ew-vl&list=PL25D8D18E57C8335E

HQ