Norsk
Blog

Litt om psykologi - kognitiv dissonans og tanker om tanker

Skrevet av remote den 28 februar 2014 klokken 20:05

Jeg har studert årstudium psykologi siden august nå, og jeg vet at jeg har blitt klokere på noen områder. Den menneskelige psyken er vanskelig å klassifisere, og det er imponerende hvordan faget faktisk har kommet fram til mange unike teorier som står seg.

Jeg kan nevne kognitiv dissonans som du vil oppleve når det er en avstand mellom dine idealer og dine handlinger. Et vanlig eksempel er røykere. De vet selvfølgelig at det er farlig å røyke, og da må de rettferdiggjøre sine handlinger. Det kan de gjøre ved å avslå røyking som mindre farlig, slutte å røyke eller bare tenke at det er deilig eller avslappende å røyke. Da blir de kvitt den kognitive dissonansen som er ubehagelig, fordi de har rettferdiggjort sine handlinger.

Jeg kan nevne det originale eksperimentet til Leon Festinger, begrepets far. Han lot to grupper gjøre en oppgave som var veldig kjedelig. Den ene gruppa fikk en dollar og den andre gruppa fikk 20 dollar for å gjøre den. Den gruppa som fikk mest penger, syntes oppgaven var kjedelig fordi de tenkte at de bare gjorde det for pengene. Den gruppa som kun fikk en dollar syntes oppgaven var gøy, fordi de tenkte at de gjorde det for så lite penger, derfor måtte det jo være gøy de de drev på med. De opplevde med andre ord kognitiv dissonans og måtte rettferdiggjøre sine handlinger.

En mer generell ting jeg har lært, er hvor viktig det er å ta ting positivt. Man kan faktisk bestemme utfallet ganske mye (som i en god eller ond sirkel) ut ifra hvordan man bearbeider følelsene og de automatiske tankene. Står du foran speilet en morgen og tenker at trynet ditt er stygt (som selv jeg kan gjøre en gang i blant, uansett om jeg er særdeles vakker), kan det være lurt å spørre seg selv hvorfor i søren klype jeg tenker det, og rette seg opp i ryggen. Like fullt er det viktig å bearbeide frykt som for eksempel eksamensangst. Før prøven legges ned på pulten, kan du tenke over hvor jævlig nervøs du er, så vil spenningen forsvinne av seg selv.

Dette skulle være en kort blogg, men den ble noen hundre ord for lang til å være kort. Jeg kommer med flere slike blogger, tror jeg.

HQ