Norsk
Blog

Noen flere kognitive biaser

Skrevet av remote den 10 mars 2014 klokken 19:07

Et veldig morsomt og avslørende fenomen innenfor psykologien er såkalte kognitive biaser. Mesteparten av det hjernen foretar seg skjer automatisk, og som regel er denne automatiske tenkningen rask, korrekt og effektiv, men ikke alltid. En bias skjer altså når slike automatiske tanker tar feil.

Her er noen flere biaser. Sjekk denne bloggen for ytterligere.

Google-effekten er tendensen folk har til å glemme ting som lett kan letes opp i søkemotorer på internett. Denne effekten er ikke bra i det hele tatt, lær ting ordentlig, folkens!

Bissarhetseffekten er det faktum at rare ting huskes lettere enn normale ting. Hvis du ser biler kjøre på veien, vil du legge mindre merke til deres utseende enn om f.eks. en hundeslede føk forbi.

Fundamental attribusjonsfeil er kanskje den største og vanligste feilen vi gjør. Det er tendensen vi har til å overvurdere personligheten og undervurdere situasjonens påvirkning på mennesker som gjør noe bra eller dårlig. Ser du f.eks. et foredrag hvor foredragsholderen glemmer hva hen skal si, vil du sannsynligvis tenke at den personen er dum. Men det kan tenkes at hen f.eks. har opplevd et dødsfall i familien og fikk lite tid til å forberede seg.

Påvirkningsbiasen (eller impact bias) er tendensen til å overestimere lengden og intensiteten av en framtidig hendelse som vil påvirke ditt følelsesliv. Du kan f.eks. tenke at verden går under om kjæresten din slår opp med deg, men det kan godt tenkes at hun var en hurpe, og du får sikkert ekstra tid til å drive med hobbyen din (som er GR).

Dett var dett. Dette er nok den siste bias-bloggen min, men du kan se hele lista her: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cognitive_biases

Kommentar til bildet: Her ser dere hvordan det skal gjøres! Tenker på Joelspeanuts som har skrevet en blogg blant mine.

Noen flere kognitive biaser

HQ