Norsk
Blog

Litt om psykologi: personlighet og The Big Five

Skrevet av remote den 23 mars 2014 klokken 13:13

En stor del av psykologifeltet er personlighet. Der finnes det haugevis med teorier, men den mest etablerte er Big Five. Den heter nettopp det fordi hele vår personlighet kan fanges innenfor fem dimensjoner. Tro det eller ei. Det er litt diskusjon innenfor fagfeltet om hvilke fem dimensjoner det er snakk om, og om det kanskje er seks. Men her er de mest etablerte i alle fall:

Ekstroversjon - introversjon

Denne dimensjonen er den mest karaktergivende (etter min mening) og var det som i hovedsak fikk meg interessert i psykologi. Kort sagt går denne dimensjonen ut på hvor du mister og får energi. Hvis du er veldig ekstrovert, får du energi av å være med andre (høystimuli) og mister energi av å være alene (lavstimuli). Hvis du er introvert, er det omvendt. Dette er kort sagt. Mulig jeg kommer tilbake til denne dimensjonen senere.

Medgjørlighet/varme - umedgjørlighet/kulde

Denne dimensjonen er vanskelig å oversette til norsk, men på engelsk heter den agreeableness (enighet). Den kalles også medmenneskelighet. Hvis du er konfliktsky, vil at alle skal ha det bra, er kjærlig og omtenksom, skårer du høyt på medgjørlighet. Hvis du alltid er uenig, vil ha viljen din og er frekk mot andre, skårer du lavt på medgjørlighet.

Planmessighet - impulsivitet

Planlegger du dagene dine og hva du skal gjøre og har en fast rytme på hvordan du lever livet ditt? Da skårer du høyt på planmessighet - du trenger kontroll. Hvis du er motsatt av dette: impulsiv og tar alt som det faller seg, skårer du lavt. Den største variabelen for å lykkes på skolen er planmessighet, fordi slike mennesker kan jobbe hardt og målrettet.

Emosjonell stabilitet - nevrotisisme

Skifter humøret ditt ofte, reagerer du sterkt på vanskelige situasjoner og føler du deg stadig usikker? Da skårer du høyt på nevrotisisme. Dette er en skåre man ikke vil havne høyt på, men det går an å gjøre noe med det. Folk som er veldig nevrotiske sliter ofte med den psykiske helsen. Er du en klippe uten de store svigningene, er du emosjonelt stabil.

Åpenhet for erfaringer - lukkethet

Selv mener jeg dette karaktertrekket er det alle burde strebe etter. Hvis du er åpen, har du mange interesser og har et stadig ønske om å erfare nye ting. De er ofte kreative og har god fantasi. De liker gjerne å skape ting og er kunnskapsrike og lite fordomsfulle. Er du ikke kunnskapstørst, er du sannsynligvis lukket og ikke åpen for nye standpunkter.

Her er en Big Five-test: http://www.outofservice.com/bigfive/

Selv skårer jeg høyt på introversjon, planmessighet og åpenhet, og middels på nevrotisisme og varme. Hva med deg?

HQ