Norsk
Blog

Hvor rike er de rike – i Norge?

Skrevet av remote den 19 desember 2014 klokken 23:01

Hei og god jul. Jeg tenkte jeg kunne skrive litt om et viktig tema, nemlig ulikhet. De rike blir rikere og de fattigere blir fattigere. Man kan si mye dårlig om den blåblå regjeringen som forverringen av arbeidsmiljøloven for arbeidstakere, men her vil det fokuseres på hva som gjøres med formueskatten.

For en stund siden skrev jeg en blogg i kjølvannet av to videoer jeg så om en undersøkelse av forskjellene i Sverige og USA. Nå har det blitt laget en lignende video for Norge, og hvor store forskjeller det er i det landet her, vil nok overraske mange. Det blir nok neppe bedre med den nye regjeringen.

HER er videoen.

Den refererer til boka av økonomen Piketty som kom i år og har bidratt til mye debatt. Som forklart i filmen har han funnet ut at det er lurest å være rik fra før av, noe de færreste er. Det hjelper ikke å jobbe seg til det, heller. Det største problemet med dette er at de rike har så mye makt og at samfunnet blir delt, ikke nødvendigvis at de har så mye mer ting eller luksus.

Den blåblå regjeringa vil som kjent kutte og fjerne i formueskatten som er helt motsatt av hva som vil bidra til mindre forskjeller. Mange rike vil bli nullskatteytere. I tillegg vil de kutte i skattene, og det er de rike som får mest penger. Tjener man over to millioner kroner, får man nesten 40.000 i skattelette. Har man vanlig lønn, får man bare noen tusenlapper hvis jeg husker riktig. Slik vil de rikere bli rikere igjen.

Selv om man ikke er interessert i politikk, så er politikk interessert i deg, og det gjelder å ta de riktige valgene når det er valg og ellers protestere mot det man er uenig i.

God jul og godt nytt år!

HQ