Norsk

Skal Hamsun bli feiret?

I år, 2009, har Hamsun jubileum. Det er 150 år siden den store forfatteren ble født, men feiringen er begrenset.

Knut Hamsun sin litteratur står enda sterkt, og bøkene blir enda lest over hele verden. Det er ingen hemmelighet at Hamsun var tilhenger av nazismen. Det er klart at omdømmet hans har blitt svekket etter dette, men er det rimelig at han ikke skal bli feiret for den imponerende litteraturen han har skrevet?
Under Ibsen-jubileet i 2006 hadde den ansvarlige komiteen et budsjett på 68,3 millioner, og Ibsen ble feiret hele året. Komiteen for Hamsun sitt jubileum har bare fått 11,5 millioner å rutte med.
Da Henrik Wergeland i 2008 hadde 200-års jubileum, ble dette feiret stort, selv om Wergeland blir lite lest i dag.
Teatersjef Otto Homlung ved Trøndelag teater har nektet å markere Hamsun-jubileet, ved å la være å sette opp Hamsun sin dramatikk fordi han støtte en nazistisk ideologi. Homlung sier at å feire Hamsun ville ha vært et svik mot tidligere teatersjef Henry Gleditch, som ble henrettet av nazistene under krigen. Videre sier Homlung at Hamsun var en dårlig dramatikker.
Jeg mener at man skal skille Hamsun sine politiske holdninger fra Hamsun som forfattar. Man kan av åpenbare årsaker dømme Hamsun for sine nazisympatier, men det gjør han ikke til en dårligere forfatter. Jeg mener Hamsun fortjener en skikkelig feiring, hvor man legger vekt på hans forfatterskap.


Dette var en skoleoppgave jeg hadde for noen måneder siden som jeg syntes jeg fikk en skuffende karakter på.
Hva syntes dere?

HQ