Norsk
Blog
Årets spill 2008

Årets spill 2008

Skrevet av Soraki den 8 januar 2009 klokken 17:09

Vet det er en god stund siden det nye året tikket inn nå, men jeg har som vane å være litt sent ute så det gjør ikke så mye. Grunnen til at jeg nå krever nettopp DIN oppmerksomhet en liten stund er at jeg føler jeg har noe på hjertet. Jeg føler at jeg må få ut hva jeg syntes om spillåret som gikk. Hvilke spill som var årets beste spill i fjor. Kremen av kremen eller som vi sier på fransk: "Creme a la creme". Vi setter i gang.

Årets grafikk
Først ut er de visuelle perlene. Dette var så og si dødt løp mellom to knallgode spill. Begge har et strålende ytre, dog med vidt forskjellig preg. Det var så vanskelig å skille de at jeg deler "prisen" mellom Metal Gear Solid 4 og Far Cry 2. Far Cry 2 med sine vakre jungel-og-slette-landskap og Metal Gear Solid 4 med sine nydelige personer og inne og ute miljøer.

Årets lyd
Denne derimot var egentlig utrolig lett. Jeg tror nesten du vet hvilket spill jeg tenker på, men hvis du er usikker så kan jeg si: DICE. Hjalp ikke mye nei. Hva hvis jeg sier herlig lyd fra kuler som flyr. Ikke det heller. Hva hvis jeg sier Bad Company! Til tross for å være en av mine personlige største skuffelser i år har Battlefield Bad Company en så herlig lyd at det skulle ikke vært lov. Alt er på stell. Med et skikkelig godt surround -annlegg vil det nok høres ut som om du virkelig er på slagmarken, med kuler hvinende rundt ørene dine. Herlig.

Årets historie
Over fra det tekniske til det jeg vil kalle en smakssakspris. En god historie kan fortelles på mange måter alt utifra hvilke øyne som ser. Noen (forskrudde sjeler) kan jo finne på å synes Far Cry 2 eller Bad Company fortjener prisen, men det er isåfall opp til de. Jeg derimot synes Metal Gear Solid 4 fortjener prisen for årets historie. Her er det tre ord som gjelder: Episk, episk og episk. Alle løse tråder snøres opp, alle personer har sin egen historie og alt er bare helt herlig.


Årets onlinespill
Det omdiskuterte Call of Duty: World at War stikker av med denne prisen. Ta alt det bra fra Modern Warfare, puss det enda bedre, legg til en rekke nyheter, og voila, du har World at War. Vi får en rekke nye perks, nye baner, og det jeg vil kalle en genistrek; nemlig Nazi Zombies og Co-op. Opptil fire spillere som spiller gjennom historien sammen, både over nett og på samme konsoll. Kan det bli bedre?. Et av årets aller beste spill.

Årets musikk
Tett kamp mellom to av årets beste spill om denne prisen. Jeg snakker selvfølgelig om Metal Gear Solid 4 og LittleBigPlanet. Der LBP brillijerer med sin lette og happy-trigger musikk har MGS4 noen perler fra tidligere spill, blandet med det strålende soundtracket. Hele opplegget med iPoden er genialt og gjør at dette blir dødt løp. Derfor går prisen for beste lyd til: LittleBigPlanet OG Metal Gear Solid 4. Klapp, klapp (eller skal jeg si knips, knips).

Årets partyspill
Det jeg vil ha fra et partyspill er følgende: Latter, å kunne ydmyke andre og sist, men ikke minst: Å kunne vinne! For meg var det derfor bare ett partyspill som var verdig denne prisen i år. Jeg har ikke spillt Rock Band, eller Guitar Hero og dermed går prisen til Buzz: Quiz TV. Over 5000 forskjellige spørsmål, med en rekke nedlastbare pakker å laste ned. Dette spillet kan spilles med alle; Familie, venner, uvenner og andre (man vil mest sannsynlig blir «uvenner» etter et par runder uansett (dette har jeg erfart da jeg gang på gang knuste mine venner, som etterhvert rotta seg sammen om å kaste paiene på meg, stjele poeng fra meg og sende bomben til meg)).

Årets overraskelse
Hvilket spill har overrasket meg mest i år? Egentlig kan jeg vel si ingen utifra det jeg hadde av informasjon før jeg kjøpte spillet. Men noen vil jo alltids utifra det man har hørt og sett i mediene overraske, om ikke mye så ihvertfall litt. Derfor går prisen for årets overraskelse til Mirror's Edge, som (hvertfall for meg) dukket opp ut av intet. Dette spillet er nyskapende og tvinger deg til å tenke kreativt. På mange måter et av årets beste spill.

Årets skuffelse
Hvert år kommer det dårlige spill. Spill som man rett og slett ikke liker. Som man forkaster og lar ligge og råtne i hylla. Dette er ikke de spillene, men det er de som vi hadde størst forventninger til og som, dessverre, ikke innfridde og kunne av og til gi seg ut for å være nettopp et helt elendig spill. Jeg deler ut «prisen» til to spill. De har på hver sin måte skuffet mine skyhøye forventninger. Det ene hadde jeg bygget opp forventninger til selv, selvom media hadde gitt det blandet kritikk. Battlefield: Bad Company skuffer på mange måter. Mest fordi det ikke er et like bra krigsspill som jeg er vant til fra Call of Duty. Det andre spiller som ikke levde opp til mine forventninger i år var det media som hadde skrytt opp i skyene som et av årets beste spill og bla,bla,bla. Grand Theft Auto IV er det første jeg spiller i serien og overbeviste meg veldig sjeldent iløpet av de 21 timene jeg brukte på å spille gjennom enspillerdelen. Skuff...

Årets nedlastbare
Playstation Store er min kanal for å laste ned spill. Et nedlastbart spill koster alt fra 40 til 300 kroner og kan ofte være bedre enn de mer profilerte spillene man finner i butikkene. I år var det spesiellt ett spill som tok min oppmerksomhet blant hopen. Dette spillet er det jeg vil kalle: "så genialt at det blåser nesa av deg!". Fra utvikleren Psyonix kom i år spillet som blander: fotball, bilkjøring og raketter i et herlig sammensurium. Spillet kunne faktisk ha vunnet flere priser. Hvis jeg for eksempel hadde gitt en pris for årets beste navn. Det var mange som la merke til tittelen og med god grunn. Årets nedlastbare er Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars. Vanskelig å huske? Ikke etter at man har spillt det.
PS: Spillet er for øyeblikket kun tilgjengelig på den amerikanske Playstation Store.

Årets spill
Nå har jeg altså kommet til den siste og viktigste kategorien, nemlig årets spill. Det beste av det beste. Kongen på haugen om du vil. 2008 var som 2007 et veldig godt spillår med masse spennende spill. Nå skal jeg i tur og orden ramse opp de tre beste spillene i året som gikk.

3. plass
Det mest sjarmerende spillet noensinne.
Jeg har en rekke ganger blitt spurt: «Hva går det ut på?». Og jeg tenker så det knaker: «Ja hva i helvete går det egentlig ut på?». Jeg sier fort: «Det er et plattformspill i 2D». Og jeg kan tenke meg grønn før jeg i det hele tatt kommer på noe mer enn det. Dette spillet er så utrolig unikt og nyskapende og kreativt at jeg framstår som lettere tilbakestånde hver gang jeg skal prøve å forklare hva spillet handler om. «Det er et plattformspill i 2D», mer er det vanskelig å si. Og hvis man ikke ser det geniale i dette spillet må man gå til innkjøp av et par briller med sterkere styrke enn det er i kjevepartiet til en rabiesinfisert pitbull. Årets 3. beste spill er: LittleBigPlanet.

2. plass
Dette er et spill som har blitt hengt ut i media som en billig kopi av dets geniale forgjenger. Det er her alle tar så skrekkelig feil. Mange har nemlig ikke det som skal til for å se at dette spillet på mange felt overgår sin forgjenger. Det er et krigsspill, et skytespill, et spill i en vrimmel av sine like. Men det er så utrolig mye mer genialt enn alle andre. Det har noe som andre bare kan drømme om. Det har personlighet og dybde. Det har den mest glimrende onlinedelen i et spill noensinne. Jeg , og utrolig mange andre har spillt dette spillet i timesvis i strekk, med mange timer som ennå ikke er spillt. La oss ikke dvele på laurbærene (som ordtaket går); Det er andre verdenskrig det handler om. Det er en verden i krig. Årets 2. beste spill er: Call of Duty: World at War.

1. plass
Jeg siterer min egen anmeldelse av spillet:

"Det første du vil merke når du spiller ... er at dette er noe eget. Grafikken er nydelig, stemningen er til å ta og føle på, lyden er vidunderlig; Det er vanskelig å finne noe galt med ...
Episk kan være et ord som beskriver spillet bra. Mesterlig. Fenomenalt. Genialt. Utrolig. Rørende. Fantastisk. Ja du tar poenget...
... er et storslagent spill som river deg ut av godstolen og inn i en verden av kamproboter, gamle slanger, spionasje, en ond tvilligbror og krig.
... er et spill som kan både få deg til å smile og til å ty til tårer.
... er avslutningen på et 20 års langt eventyr.
... er, blir og vil alltid være et mesterverk. *HYLLEST*"

La oss nå sammen skåle for årets aller, aller, aller beste spill: Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots. *SKÅL*


Andre gode spill i 2008, men som ikke nådde helt opp:
Burnout Paradise
Devil May Cry 4
Mirror's Edge

HQ