Norsk
Blog
Lost - sesong 1

Lost - sesong 1

Skrevet av Soraki den 23 mars 2011 klokken 16:16

Spesifikasjoner:
Episoder: 24 (25 i den komplette utgaven)
Total spilletid: Ca. 1071 minutter
Bakgrunnsmateriale: Ca. 211 minutter
Produksjonsår: 2004 - 2005


Over 200 mennesker sitter på et fly som skal fra Sydney til Los Angeles. De er alle totalt fremmede for hverandre, men blant disse er det en håndfull, som uten å vite det er bundet sammen av tidligere hendelser og hendelser som fremdeles ligger forut. Flyet letter og alt virker normalt. I løpet av kort tid kommer flyet ut av kurs. Plutselig begynner det å riste forferdelig, hyl og skrik kan høres mens lys blinker og flykroppen kjemper febrilsk mot gravitasjonen. Flyet splittes opp i tre deler, himmelen eksploderer og alt blir svart når de tre delene styrter mot havet... og en øy.

Her har man grunnlaget for den første sesongen av den fantastiske TV-serien Lost. 48 mennesker er strandet på en øy som i utgangspunktet virker fredelig og ubebodd. Men allerede den første kvelden finner de ut at de ikke er alene på øya. Noe eller noen befinner seg der ute og det er noe som tilsier at de(t) ikke er spesielt oppstemt for å se de overlevende.

Den første sesongen handler om hvordan de overlevende innfinner seg med å måtte leve på øya, samtidig som de utforsker mysteriene som skjuler seg der og leter etter en måte å kontakte omverdenen. I tillegg søker en av seriens hovedpersoner, Locke, etter en slags forklaring på hvorfor de har havnet der. Han var tidligere lammet, men siden han havnet på øya har han fått tilbake evnen til å gå og samtidig har hans tro på skjebnen og at alt skjer for en grunn forsterket seg.

Serien er veldig karakterfokusert, hver episode er satt sammen av handlingen på øya og tilbakeblikk på en utvalgt persons liv, hva de gjorde før de kom til øya og viktige øyeblikk i livene deres. I den første sesongen blir vi kjent med hovedpersonene, 14 totalt. De har alle forskjellige bakgrunner og alle har tilsynelatende noe å skjule. I tillegg til Locke møter vi; en svindler som har funnet ut at han har blitt mannen han hater; en bortskjemt blondine som har et litt spesielt forhold til stebroren sin; en far og sønn som ikke har sett hverandre på en stund; en lege som fraktet sin far til LA i en kiste; en kvinne som er ettersøkt for drap: et sørkoreansk par som virkelig trenger samlivsterapi; en ekstorturist fra Irak som leter etter kvinnen han elsker; en gravid, australsk jente som skulle til LA for å adoptere bort barnet; en dopavhengig, avdanket rockestjerne spilt av Munti fra Ringenes Herre-filmene; og sist, men langt i fra minst, en litt overvektig mangemillionær som plages av uflaks, men som fortsatt sprer godt humør.

Det var store deler av hovedpersonene, veldig kort oppsummert. Gjennom seriens gang kan man se at de utvikler seg og de finner ut, en etter en at livet på øya ikke var verre enn livet de levde før. Skuespillerne gjør en veldig god jobb med å gi liv til sine respektive karakterer og det er blant annet de mange karakterene som gjør serien så bra. Oppsettet med flashbacks fungerer også veldig bra til å utfylle figurene og gjøre historien mer dynamisk. Sesongen har en rekke minneverdige øyeblikk og disse blir forsterket gjennom bruken av den følelsesladde musikken komponert av Michael Giacchino. Stemningen i denne sesongen er aldri helt avslappet, og man sitter og ser på med følelsen av at ting kan skje når som helst. Den flotte kameravinklingen og de visuelle effektene skaper et vakkert bilde av naturen på øya og den føles og ser virkelig ut, til tross for at mye av innspillingen fant sted på forskjellige locations på Hawaii. Manuset er strålende og replikkene er sjelden forutsigbare. Handlingen i denne første sesongen er godt fordelt utover de 24/25 episodene og det er stort sett mye som skjer i hver episode; både viktige og spennende hendelser samtidig som de litt mindre spennende, men samtidig like viktige scenene som bidrar til å skape den herlige helheten serien har.

Av bonusmateriale som følger med på denne sesongen er bl.a. opptak fra en rekke innspillingssteder, diverse bakgrunnsintervjuer med skaperne om hvordan serien kom sammen, detaljer om hvordan settet ble satt sammen, hvordan de laget piloten (den første episoden), samt auditionvideoene til alle hovedpersonene og den foreløpig morsomste tabbevideoen jeg har sett noen gang. Dette er faktisk første gang jeg har sett alt av ekstramateriale for noe produkt noen gang og mye av det er absolutt verdt å få med seg om man er fan av serien, eller ei.

Den første sesongen av Lost er alt i alt en helt fantastisk åpning på en utrolig TV-serie. Man blir fort knyttet til karakterene, det er rett og slett deilig å se på de vakre miljøene (spesielt i Blu-Ray kvalitet) og historien har en meget god oppbygging. Jeg personlig, som über-fan av serien, har kanskje litt større kjærlighet for de kommende sesongene, men de er alle gode i mine øyne. Om du var i tvil om hvorvidt Lost var en god serie før du leste dette håper jeg du er litt mer opplyst nå, og kanskje får lyst til å gi det en sjanse. Jeg kan garantere at du ikke vil angre.

HQ