Norsk
Blog
Lost - sesong 5

Lost - sesong 5

Skrevet av Soraki den 11 august 2011 klokken 15:02

Spesifikasjoner:
Episoder: 17
Total spilletid: Ca. 733 minutter
Produksjonsår: 2009
Sitat:
"It doesn't matter what we do. Whatever happened, happened."

Når en serie når sin femte sesong er det åpenbart at den gjør noe riktig, og utifra mine observasjoner av de tidligere sesongene er det ikke vanskelig å se hva Lost har gjort riktig; en solid, engasjerende historie, gode karakterer, mystikk og et generelt utrolig polert fremtredende er alle stikkord som definerer Lost. Men når man så har kommet helt til sesong fem, hva gjør man da: Man tar det hele et skritt lenger.

Sesong 5 plukker opp trådene der sesong 4 sluttet, vi fant ut hvordan Oceanic Six kom hjem og hvem som fremdeles oppholder seg på øya. Måten sesong 5 starter på er fantastisk; vi får et innblikk i handlinger som ligger langt "fram" i tid, og som ikke vil finne sted før langt ute i sesongen. Dette er en del av seriens fokus på frampek og tilbakeblikk, og disse hoppene i tid spiller en større rolle nå enn noen sinne. Etter at Ben gjorde sitt fornødne mot slutten av sesong 4 ender nemlig hele øya opp i et slags limbo, en blindsone. Som et resultat av dette ender det med at øya hopper fram og tilbake i tid. Og før du avfeier dette konseptet som tullball må jeg få lov til å påpeke at samme hvor usaklig det høres ut klarer serien å forklare og gjennomføre det på en spektakulær måte.

Utover i sesongen skjer det utrolig mye og et grep som jeg alltid har elsket blir tatt i bruk: skjebne versus fri vilje. Når de overlevende til slutt ender opp på 70-tallet gjør de alt i sin makt for å endre framtiden, slik at deres "ulykke", flystyrten som startet det hele, aldri vil finne sted. Men som Daniel Faraday stadig påpeker: "Whatever happened, happened", helt til han finner ut at de faktisk kan gjøre ting annerledes. De overlevendes kamp mot skjebnen er gjev og det hele kuliminerer i en av de mest dramatiske og spennende avslutningene noensinne.

Mystikken, sammenhengene og de parallelle historiene som fortelles, og som på fremragende vis skaper et puslespill hvor alle bitene, fra sesong 1 til 5, passer perfekt sammen, er det som gjør sesong 5 til en av de bedre.

Det å velge en favoritt-episode fra denne sesongen er ingen enkel sak, da kvaliteten stort sett er like god gjennom hele sesongen. Om jeg skal se bort i fra sesongavslutningen, som alltid er den beste i hver sesong, må mitt favoritt-stempel lande på en av disse fire: "Because You Left", "This Place Is Death", "Dead Is Dead" eller "Follow The Leader". Hver og en av disse har det lille ekstra som gjør de ekstra minneverdige. Det som gjelder for de alle er hvordan jeg formodentlig elsker frampekene og tilbakeblikkene som blir benyttet. Puslespillbrikker blir satt sammen, og spesielt måten Rousseaus ankomst til øya blir vist i "This Place Is Death" er noe av det beste sesong 5 har å by på. Som en ekte fan av Lost, er det med fryd at jeg oppdager disse hemmelighetene og i mitt stille sinn setter sammen brikkene.

Det er med fare for å gjenta meg selv at jeg nok en gang konkluderer med at sesong 5 er en fabelaktig sesong og et mesterstykke i Lost-sagaen. Jeg elsker også måten skaperne har med intensjon lagt ned alle kortene som skal brukes i sesong 6, og at de er fullstendig klare på at det blir den siste. De kommende 17 episodene er noe jeg virkelig ser fram til, for å utforske serien dypere, se de skjulte meningene, og oppleve den fantastiske historien på ny. Det er ikke til å stikke under en stol hvor mye jeg elsker Lost; det er en kjærlighet som ikke kan rettferdiggjøres med ord, til tross for mine gjentatte forsøk...

HQ