Norsk
Blog

Inspector Gadget pt.1: Victorinox

Skrevet av Strategist den 15 november 2008 klokken 19:14

"Ich bin in Deutschland gewesen."
Eller nærmere bestemt Berlin. Blant annet på Europasenter der jeg kjøpte meg Victorinox Traveller Lite.

Inspector Gadget pt.1: Victorinox

Dette er første del i min bloggserie om gadgets og andre teknologiske/praktiske gjennstander. Jeg håper å kunne skrive jevnlig.
Bloggserien vil bestå av anmeldelser/omtaler av produkter jeg har/har testet, i tillegg til omtaler av ulike gadgets som jeg synes ser interessante ut, praktiske eller totalt unødvendige, men kule.
Let the writing begin!

Victorinox Traveller Lite
Victorinox er kanskje den mest kjente produsenten av multitools. Har du sett en episode av MacGyver så har du garantert registrert at han ofte benytter seg av en lommekniv med et hvitt kors inne i et skjold på siden. Du har sikkert også hørt om Swiss Army Knife. Disse leveres av Victorinox og slik har det vært siden den første avtalen gjorde lommekniven fra Victorinox til standardutstyr i den sveitsiske hæren. Swiss Army Knife leveres også til den amerikanske hæren.
Det om kanskje er mindre kjent er at en Victorinox lommekniv er standard utstyr på NASAs oppdrag i verdensrommet.

Jeg har nå testet en Victorinox lommekniv som ville fått selv MacGyver til å sikle.
Traveller Lite byr på intet mindre enn 27 funksjoner, hvorav det kanskje mest spennende er skjermen på lommeknivens side. Denne skjermen viser klokkeslett, altimeter, barometer, klokkealarm, nedteller, tidtaker og termometer. Kniven har også en liten lommelykt blant sine mer uvanlige funksjoner.
De øvrige verktøyene på denne kniven er standard Victorinoxfunksjoner, men like fullt veldig spennende.

Listen over funksjoner er som følger:

1. Large blade - Denne sier seg selv. Det er et knivblad som dekker hele lengden på lommekniven. Det er overraskende skarpt med tanke på den begrensede størrelsen.
2. Small blade - En mindre kniv, men like fullt en skarp kniv som ikke står tilbake for det store knivbladet. Dog er den store kniven bedre for spikking pga lengden og vektbalansen.
3. Corkscrew - For å åpne vinflasker eller andre typer korker. Det er også mulig å finne en del andre bruksområder.
4. Can opener - boksåpner. For hermetikkbokser o.l
5. - Small screwdriver 3 mm (also for Phillips screws) - skrujern på toppen av boks-åpneren.
6. Cap lifter - til å vippe av lokk og skrukorker.
7. - screwdriver 6 mm - litt større skrujern på toppen av lokkvipperen.
8. - wire stripper - vanskelig å oversette, men den sitter på samme del av kniven som skrujernet og lokkvipperen.
9. Reamer, punch - vet ikke helt hva denne skal brukes til enda.
10. Key ring - nøkkelring så du kan feste kniven.
11. Tweezers - pinsett.
12. Toothpick - tannpirker.
13. Scissors - saks
14. Multi-purpose hook - krok
15. - nailfile - neglefil
16. pressurized ballpoint pen - kulepenn.
17. pin, stainless - rustfri nål.
18. mini-screwdriver - liten miniskrutrekker som skrus på tuppen av korketrekkeren.
19. digital clock 12h/24h - trenger dette noen forklaring? Det er en klokke som kan vise tiden i kontinentalt eller engelsk mønster.
20. - alarm - klokkealarm
21. - countdown - nedtelling
22. - timer - tidtaker
23. - altimeter høydemåler med følgende spesifikasjoner.
(minus) 100 meter til +6000 meter
(minus) 300 fot til +19000 fot

24. - barometer - viser hvordan været utvikler seg, ved å måle lufttrykk og temperatur, og gir deg et anslag for hvordan været vil utvikle seg videre.
25. - thermometer (minus) 20°C til +60°C
(minus) 4°Fahrenheit til +140°Fahrenheit
26. Phillips screwdriver - liten skrutrekker for små Phillips-skruer
27. LED, light white - LED-lommelykt

Foruten det faktum at disse funksjonene er utrolig kule og et must for alle som interesserer seg for gadgets og multiverktøy, så kan de fleste av dem også være veldig praktiske. Det er alltid kjekt å vite hvaslags vær du kan vente deg, og hvor mange grader det er. Men høydemåleren kan også hjelpe deg å ha kontroll og oversikt om du er på fjelltur. Du vil nok heller ikke savne målinger over 6k meter da du i slike tilfeller ville klatre med et profesjonelt team og ha sponsorer som stiler med passende utstyr. Den norske fjellheimen reiser seg som alle vet ikke høyere enn 2469 m.o.h.
I denne pakken får du altså så godt som alt av små verktøy du kan få bruk for om du skal overleve ute i naturen. Pluss noen flere.

Kvalitet
Navnet Victorinox er en portmanteau-ord bestående av Victor og Inox. Inox er latin for rustfritt stål, og henspeiler på det at Victorinox var de første til å produsere lommekniver i rustfritt stål. Den første delen av navnet kommer av Victoria som var navnet på moren til vedkommende som startet Victorinox.

Verktøyene i lommekniver fra Victorinox er alltid solide og holdbare. Det er ingen slark eller deler som virker for løse, men heller ikke for tungt å åpne knivene. Victorinox Traveller Lite er intet unntak. Her får du med livsvarig garanti for at lommekniven skal fungere, dog er garantien på displayet og annen elektronikk bare ett år.

De to knivene som jo er obligatoriske for Victorinox og for at det i det hele tatt skal kunne kalles en lommekniv, er svært skarpe, og jeg har ikke noe problem med å la spikkekniven min ligge igjen hjemme.

Utforming
Personlig liker jeg utformingen og utseende på Victorinox lommekniver svært godt. Jeg er fullt klar over at mange synes Leatherman er mer hendige og stilige, men der er jeg helt uenig. Jeg har selv en lommekniv utformet som Leatherman, og i forhold til antall funksjoner sammenlignet med lommekniver med samme utforming som Victorinox er det færre funksjoner plassert på en mindre praktisk måte, etter min mening.
Kniven er rett og slett minimalistisk utformet når den er sammenslått, men svært funksjonsrik når du åpner den. På denne kniven er også håndgrepet på sidene gjennomsiktig, noe som tillegger den et litt ekstra detaljert utseende.

Det elektroniske
For å styre displayet trykker du på det berømte korset som sitter på alle lommekniver fra Victorinox, men som her også fungerer som en knapp. Da kan du skifte mellom å la den vise tid, temperatur, barometer, stoppeklokke, høydemåler osv.
Denne knappen brukes også når du skal stille klokken eller noen av de andre funksjonene. Du bør for eksempel stille høydemåleren riktig fra et sted der du vet hvor høyt over havet du befinner deg, før du legger ut på tur.
Både høydemåleren, termometeret og barometeret, fungerer ved målinger av luften. Lommekniven måler lufttrykket og temperaturen, og bruker variasjonene her over tid til å regne ut høyde og beregne værutviklingen. Du kan se ligningen som brukes ved å lese i brukermanualen.

Lommekniven har som nevnt også en LED-lykt innebygget. Denne har eget batteri, og en egen på/av-knapp, som også kan trykkes kort inn om man ønsker et lite blink.
Det er ikke noen lyskaster akkurat, men den er absolutt kraftig nok til å gjøre en forskjell i bekmørket.

Tilgjengelighet
Jeg kjøpte min lommekniv for 107 euro på Europasenter i Berlin denne høstferien. Jeg har lett etter denne kniven i flere år, men den finnes foreløpig ikke så mange steder da den er en såkalt "nyhet" fra Victorinox. Nyhetsstatusen dog er relativ, da den har vært på markedet i flere år, men det kommer svært få nye kniver fra produsenten hvert år, da dette er en produkttype der det er små muligheter for å revolusjonere funksjonaliteten.

Konklusjon
Er du glad i gadgets, eller bare går mye turer der du ønsker nyttige verktøy lett tilgjengelig, så er dette noe for deg. Det kan hende du bør vurdere andre kniver fra Victorinox som bedre for dine behov, men du vil helt sikkert finne noe. Victorinox utstyrer både den amerikanske og den sveitsiske hæren i tillegg til alle NASAs astronauter. Så med denne hightech lommekniven er du i godt selskap.
Du er garantert eksellent kvalitet, og om du er en av alle oss som ønsker vi var som MacGyver, så kan du med denne kniven ta et godt steg i riktig retning. Det man ikke kan løse med hodet eller filmtriks får man ta igjen med gadgets! Dessuten bruker også MacGyver Victorinox lommekniver!

Victorinox egen info om kniven finner du her.

Dette var min oppsummering av dette produktet. Lurer du på noe mer om kniven så er det bare å spørre. Jeg har også Victorinox Swiss Champ som jeg muligens vil omtale senere.

Inspector Gadget pt.1: Victorinox

HQ