Norsk
Blog

Inspector Gadget pt.3: Myser på HTC

Skrevet av Strategist den 20 november 2008 klokken 17:00

Dette er tredje del i min bloggserie om Gadgets.
Tidligere deler er listet nedenfor:
-Inspector Gadget pt.1: Victorinox Traveller Lite
-Inspector Gadget pt.2: Like a dolphin

Omtalen følger etter bildet

Inspector Gadget pt.3: Myser på HTC

En etterlengtet pakke
Forrige uke dumpet det en e-hentelapp ned i inboksen til Pappa. Det var fra Posten, eller Bring som de jo heter nå, som medelte at en pakke fra Komplett var ankommet mitt lokale postkontor. Ettersom vi bare hadde en bestilling inne hos komplett ble det jeg i ganske godt humør ettersom dette da måtte være min svært etterlengtede HTC Touch Pro.

Neste dag var jeg nede på postkontoret, og ganske riktig, det var pakken til meg som var kommet.
Jeg sendte noen varme tanker til Komplett og Bring (Posten ftw) som hadde fått pakken frem på bare én arbeidsdag.

Deretter var det å pakke ut vidunderet (se bilde).


Ja nå har jeg endelig tenkt til å komme til poenget:P
Denne bloggen skal være en introduksjon for HTC og deres Touch Pro før jeg kommer med en fyldigere omtale av telefonen innen de nærmeste ukene (mye lekser).
Jeg vil gjøre oppmerksom på at alt av meninger jeg skriver nedenfor er subjektivt og representerer mine meninger, dog skal jeg forsøke mitt ytterste å holde meg nøytral:/

HTC Touch Pro
Da HTC hadde lansert Touch Pro er det ingen tvil om at det var store forventninger ute og gikk. Etterhvert som det nermet seg at telefonen skulle komme på markedet ble den stadig mer hypet. Dette måtte da være årets buissiness-telefon.

De første anmeldelsene, som dukket opp en stund før release, bekreftet også langt på vei disse antakelsene. Telefonen ble ytterligere hypet, men samtidig nærmet det seg også release for en rekke konkurrenter. Jeg nevner Sony Ericsson Xperia X1 som den telefonen som var ventet å være den tøffeste konkurrenten, men også Samsung i900 Omnia og Nokia N96 nærmet seg release. For ikke å glemme Blackberry Bold og PALM Treo Pro.
Men ikke alle er enige i at dette er årets smartmobil. Jeg skal her forsøke å presentere min mening.

HTC - en lite kjent aktør
HTC som merke er kanskje ikke så kjent, men de var faktisk det første selskapet til å komme med en mobil basert på Windows Mobile.
HTC har ikke så store markedsandeler når det kommer til mobiltelefoner, men har du en viss interesse for smartmobiler har du trolig lest om dem, og helt sikkert hørt om dem.
HTC er, om ikke så store på salg, så i alle fall en stor OEM produsent når det kommer til WM enheter. Konkurrenten SE X1 er fra bunnen av produsert hos HTCs fabrikker, dog skal det ytes rettferdighet til SE og nevne at den er utviklet og designet av SE.
Også Palm Treo Pro, T-mobile G1 og en rekke andre telefoner er fra bunnen av produsert hos HTC. Telefoner solgt under navnet O2 i Tyskland er også HTC -produsert og -utviklet.

Navnet HTC er en forkortelse for High Tech Computers. Dette navnet er først nylig tatt ibruk på bred basis i markedet. I USA har HTC-telefoner vært solgt under navnet Qtek og Imate. Sistnevnte brukes fortsatt av HTC, mens førstnevnte ble avviklet da HTC bestemte å selge telefoner under navnet HTC i USA.

HTC Touch Pro
Som allerede nevnt kommer fyldigere omtale av HTC Touch Pro i en senere blogg. Her følger et forhåndsinnblikk der jeg blant annet omtaler mine forventninger til telefonen og litt fakta.

Først kan jeg gi et raskt overblikk over spesifikasjonene. De kan finnes fyldigere utfyllt på <a href"http://www.htc.com/europe/product/touchpro/specifications.html" target="_blank">htc.com</a>:
-Telefonen har 528 MHz prosessor
-288 MB RAM
-512 MB ROM
-2.8 tommer trykkfølsom skjerm
-Den er utstyrt med alt av nyere og etter hvert standard dataoverføringsteknologi; som 3G, HSDPA, GSM, Bluetooth, EDGE, WiFi IEEE 802.11 b/g
-I tillegg til HTCs egen standard ExtUSB for USB tilkobling, lydutgang og TV ut
-3,2 Mpx kamera med mange funksjoner, lommelykt og blits inkludert
-Frontvendt kamera
-Mediaspiller
-GPS antenne
-1340 mAh Lit-ion batteri
-MicroSD kortplass
-Den er utstyrt med Windows Mobile 6.1 Professional som operativsystem
-Og HTCs velkjente TouchFLO 3D
-Sist men ikke minst; uttrekkbart femrads tastatur
-Og den ikke så beskjedne vekten på 145 gram

Da jeg bestemmte meg for å kjøpe HTC Touch Pro hadde jeg allerede i over et år sett etter den perfekte mobilen for meg. I utgangspunktet var jeg svært interessert i HTC TYTN II, men kjøpet ble utsatt på ubestemt tid og jeg var i løpet av tidsperioden også innom tanken på Nokia N95. Grunnet at N95 gikk ut av reportoaret til butikken jeg hadde sett meg ut gikk det enda en stund, og da jeg leste om lanseringen av HTC Touch Pro var jeg så godt som solgt.
Men jeg er ikke typen som gjør impulskjøp basert kun på utseende og markedsføring. Og mens jeg ventet på anmeldelser av HTC Touch Pro dukket det opp også andre alternativer.

På dette tidspunktet var det lenge til HTC ville komme til Norge, og anmeldelsene jeg kunne lese på nettet var preget av hastværk og noe ukritiapske etter min smak, noe som bare er å forvente når telefonen enda bare er sendt ut til noen utvalgte anmeldere og folk med svært gode kontakter. Å forhåndsbestille var uansett uaktuellt da jeg ville være sikker på at alle pengene ville gå til et produkt jeg var tilstrekkelig fornøyd med. Jeg begynnte derfor også å lese om Sony Ericsson Xperia X1, Samsung i900 Omnia, T-mobile G1, PALM Treo Pro, Blackberry Bold, Nokia E71 og etterhvert også HTC Touch HD ettersom den ble lansert. Iphone og Nokia N96 hadde jeg for lenge siden vurdert som totalt meningsløse kjøp når jeg tok mine behov og ønsker med i betraktningen.

Etter kort tid kunne jeg luke ut Omnia fra listen, da den ikke har fysisk tastatur, noe jeg var svært opptatt av. Dessuten er jeg ikke spesielt glad i Samsungprodukter. Dog var Omnia en grei telefon å sammenligne opp mot, da det absolutt ikke er noen dårlig telefon. HTC Touch HD ble også utelukket ettersom den dukket opp, av samme grunn som Omnia. Dog var jeg flere ganger nødt til å ta en revurdering av beslutningen da den ekstraordinært store skjermen til en viss grad vil veie opp for manglende fysiske taster. Og den ser unektelig svært stilig ut. Blackberry Bold og Nokia E71 droppet jeg etter å ha testet dem såvidt i Tyskland og funnet ut at selv om det er veldig gode telefoner, og på mange områder kanskje bedre enn de resterende, så var det ikke akkurat dette jeg var ute etter. PALM Treo Pro hadde allerede blitt ekskludert pga likhetene med de sistnevnte.

G1 droppet jeg da jeg ikke stoler helt på et såpass nytt operativsystem (noe som viste seg å ikke være en så dum tanke da nyheten om han som skrev "reboot" i en SMS dukket opp) og da den kun selges i Tyskland med T-mobile abonnement. Den er heller ikke like stilig som Pro selv om jeg er uenig med alle de som havder den er stygg.

Da stod det altså mellom HTC Touch Pro Og Sony Ericsson Xperia X1. Sistnevnte er som sagt produsert hos HTC, noe som talte mot den da jeg heller ville ha en telefon produsert fra bunnen av fra de som selger meg den. Dessuten har jeg ikke all verdens gode erfaringer med SE. Men selv om jeg på alle måter likte det jeg hadde sett av, og lest om, HTC Touch Pro bedre enn Xperia X1, så gjennstod det fremdeles å lese noen seriøse anmeldelser og skaffe seg et inntrykk av hvordan de var i bruk.

For å danne et grunnlag for min kommende omtale kan det nå være på sin plass å fortelle hva jeg har lagt vekt på, både når jeg valgte telefonen og når jeg nå skal skrive omtale av den.

For meg var det først og fremst svært viktig med en god kalender, som var lett å bruke og som enkelt varslet meg om neste oppførte hendelse på en måte som gjorde at jeg merket det. Dette var viktig da jeg ikke er noe glad i å bla i de populære skolekalenderene/skoledagbøkene og de utrolig mange fristene og beskjedene vi får på IB lett forsvinner i kaoset om alt noteres på forskjellige steder... Dette hadde jeg intrykk av at HTC tilbød med sin Outlook-kalender og måten den er presentert på forsiden.
Også SE så ut til å ha en godt implementert kalender, men måten den er plassert i et eget panel og dermed litt isolert fra de andre funksjonene var et lite minus.

Deretter var det viktig med mulighet for behandling av dokumenter. Begge kandidatene hadde Office Mobile fra Microsoft implementert.

Deretter skulle var det som allerede nevnt viktig med et fysisk tastatur, og det skulle selvsagt være så godt som det er mulig å lage på den sterkt begrensede plassen produsentene har til rådighet. HTC og SE har her valgt noe forskjellige løsninger. Først og fremst har HTC endelig innført en femte rad på tastaturet for å få plass til egne nummertaster. Men også SE er blitt berømmet for å ha et godt tastatur, på tross av at man må trykke en blå knapp for å få tilgang til nummrene.
Jeg har ikke testet X1s tastatur, men de har fått ros for å markere tastene ved å lage relativt stort mellomrom mellom dem. HTC har derimot tastene tett i tett, men de er likevel svært gode å skrive på.

Kameraet skulle også være brukbart, men ikke nødvendigvis supert. HTC er ikke kjent for å lage gode kameraer, noe som trakk litt ned, men begge mobilene har akseptable kamera for en mobiltelefon.

Respons var også viktig, et område der jeg hadde inntrykk av at HTC hadde løst det noe bedre da X1s paneler virker noe tunge og trege. Fingervennlige menyer var heller ikke å forakte. Der er HTC klart best, dog er det ikke til å unngå å få bruk for pekepennen når man dykker ned i Windows Mobiles menyer.

Utseende sier også sitt, og jeg kan simpelthen slå fast at HTC står for meg frem som mye stiligere både utenpå og i menyene.

WiFi er en selvfølge i alle nyere smarttelefoner, disse inkludert. Begge bruker Opera Mobile 9.6 nettleser og 3G og alt av trådløs teknologi er implementert. Jeg kommer dog ikke til å teste noe annet enn WiFi og Bluetooth, da jeg rett og slett ikke har bruk for 3G og ikke ønsker den ekstra utgiften det er.

Jeg har også lagt stor vekt på tilgangen på nyttige gratisprogrammer og her har HTC virkelig et trumfkort i form av forumet XDA-developers.com der over en million brukere bidrar med tips triks og gratis programmer til de ulike telefonene utviklet av HTC. Det finnes programmer for det aller meste, og jeg skal komme tilbake til noen av de jeg har testet på et senere tidspunkt.

Når det gjelder skjerm har X1 en 3.2 tommers skjerm mot Pros 2.8 tommer. Dette sammen med det faktum at X1 også har høyere oppløsning taler selvsagt for den, men Pro har på ingen måte noen dårlig skjerm den heller. Faktisk var det den skarpeste skjermen på markedet inntill X1 kom.

En annen ting som taler for SE X1 er det at den har 3.5 mm lydutgang for å koble til standard hodesett, noe en del savner hos Pro der HTC har kjørt tradisjon og heller satset på sin egen ExtUSB-standard. Til gjenngjeld har HTC mulighet for å koble til TV eller prosjektor via TV-ut kabel, noe som langt fra er standard. Dog må man kjøpe kabelen separat. Det er heller ikke værre enn at man kan kjøpe en overgang fra ExtUSB til 3.5 mm jack.

Begge telefonene har støtte for microSDHC minnekort og hos SE følger det også med 4 GB microSDHC-kort. HTC har ikke noe slikt medfølgende og jeg kjøpte derfor med 8 GB utenom. Til gjenngjeld har de en svært praktisk beskyttelseslomme i lær som følger med i pakken.

Til slutt var det også slik at da jeg kjøpte min Pro var X1 enda ikke kommet i norske butikker pga distribusjonsproblemer og grunnet svingningene i valutamarkedet var jeg ivrig etter å kjøpe telefon før prisene steg ytterligere. Jeg hadde dessuten allerede utsatt kjøpet mer enn lenge nok, grunnet at jeg skulle få økonomisk støtte til bursdagen min, og det begynnte å haste med å erstatte kalendersystemet mitt...
Prisen spillte også en rolle, og HTC var noe billigere og derfor å foretrekke når den i alle fall ikke stod tilbake for X1.

Inspector Gadget pt.3: Myser på HTC

HQ