Norsk
Blog

InsGdgt pt.10: Drømmebilen!

Skrevet av Strategist den 17 januar 2009 klokken 20:57

Antiteknologi - Drømmebilen!

Glem Ferrari! Glem Lamborghini! Glem Porsche! Glem Aston Martin! Glem alle bilene du noen gang har siklet på. Man forbinder teknologi med nyvinning og framskritt, men for å finne den ultimate bybilen må man helt tilbake til 1960-tallet. Tilbake til den svært lite teknologisk magnifike Peel P50!

Mange her er kanskje mer oppdaterte på hva som går i BBC-programmet Top Gear, men for noen uker siden forekom en av de få gangene jeg har sett på dette programmet . Og tro det eller ei. Den bilen som virkelig fanget oppmerksomheten min var verken den tøffe Aston Martin DBS eller den superforføreriske MacLaren formel 1-bilen i studio. Det var en knøttliten, eldgammel, lettvekter av en microbil, med det simple navnet Peel P50, som ikke engang har revers! Og ikke nok med det. Det ble nemlig kun produsert 50 eksemplarer av denne bilen i sin tid. Likevel, dette må da være nær den ultimate gadget!

Har du noen gang misunnet gamlingene som ferdes rundt i trafikkbildet med store elektriske rullestoler både på fortauet og i veien? Da er dette bilen for deg. Med toppfarten på 61 kilometer i timen kan du fyke forbi gamlingene hvor det skal være. I et travelt bybilde er det en fullt akseptabel toppfart, selv om bilen ikke egner seg for langtur - både grunnet plass og fart.

På motorveien er nok toppfarten et hinder, men hvem vil vel risikere livet ved å ta en slik liten og sjør bil ut for å møte lastebiler og SUVer i 100 km/t anyway?

Likevel. Det må være umåtelig artig å cruise rundt i bybildet i en så liten bil, og når framkommeligheten blir for dårlig kan du bare svinge inn på fortauet og fortsette ferden. Den er til og med så liten og smal at du kan - om du jobber for en litt romslig sjef - kjøre den helt inn på jobben og parkere på kontoret!

Vekten på bare 51 kg gjør ikke bare at stolte eiere kan skryte av å ha den minste bilen noensinne produsert. Den gjør også at bilen blir ekstremt mobil og kan trilles ved hjelp av håndtaket bak, om du skulle være nødt til å krysse steder med forbud mot motorkjøretøyer eller mangler parkeringsplass. Håndtaket kan også komme til nytte om du skulle trenge å rygge eller manøvrere på trang plass - bilen har nemlig ikke revers!

Likevel er dette bilen som virkelig definerer mobilitet!

Bilen ble i sin tid solgt for det som i dag ville vært en latterlig pris på bare rundt 2000 kr. Om du i dag skal gå til anskaffelse av en av de kun 50 originale bilene produsert i av Peel Engineering Company på Isle of Man må du derimot ut med oppimot 500 000 kr. Alternativt kan du kjøpe en reproduksjon fra Nottingham til rundt 100 000 kroner.

Merk at selv om bilen er lovlig i trafikken i England, er den ikke nødvendigvis det i Norge.

Bilen har som dere ser av bildet kun tre hjul og én dør og er ekstremt liten.

InsGdgt pt.10: Drømmebilen!

På bildet (nederst) ser dere også P50s søsterbil Peel Trident som ble produsert like etter og som er berømt for sin form som minner om den populære forestillingen av en "flyvende talerken".

Dette var tiende del i min bloggserie om Gadgets.
Tidligere deler er listet nedenfor:
-Inspector Gadget pt.1: Victorinox Traveller Lite
-Inspector Gadget pt.2: Like a dolphin
-Inspector Gadget pt.3: Myser på HTC
-Inspector Gadget pt.4: Gamingstol!
-Inspector Gadget pt.5: T-Ultimate
-Inspector Gadget pt.6: Grønn gadget
-Inspector Gadget pt.7: Mindre SPAM!
-Inspector Gadget pt.8: Er DU internettavhengig?
-Inspector Gadget pt.9: Insha'Allah


Om du ønsker å abonnere på nyheter fra denne bloggserien kan du legge inn følgende i din kommentar (erstatt "*username*" med ditt brukernavn):
<abo/blog.strategist/gadgets/*username*>
Du vil da motta en PM når en ny del publiseres i bloggserien.

HQ