Norsk
Blog

InsGdgt pt.11: Zimbabwe-konflikt & krise

Skrevet av Strategist den 18 januar 2009 klokken 16:46

(S)hoppende gal førstedame

I disse tider er det mest naturlig å rette tankene mot USA hver gang noen nevner statsoverhoder. Med den dyreste innsettelsesseremonien i historien vekker Obama og frue stor mediaoppmerksomhet. Men også andre ledere vet å skape overskrifter. Grace Mugabe, konen til den sittende presidenten i Zimbabwe - Robert Mugabe - er blant dem. Torsdag angrep hun nemlig en britisk fotograf og påførte ham skader i ansiktet i et forsøk på å frata ham kameraet.

Et land i krise
Media har i lang tid hatt et halvt øye vendt mot den humanitære krisen i Zimbabwe, selv om den blir overskygget både av Midtøstenkonflikten og presidentskiftet i USA. Norsk media dekker krisen pliktskyldigst minimalt.
De fleste har likevel fått med seg at Zimbabwe virkelig er blitt skakkjørt. Ikke nok med at økonomien bokstavelig talt går til helvete med en Zimbabwisk dollar som ikke er verdt papiret den trykkes på og der de nylig innføre hundretrillionerdollarseddler! Samtidig eskaleres også den humanitære krisen ved en koleraepidemi - en sykdom som i dag ikke regnes som noen stor trussel pga gode motmidler og lav dødelighet. Men med streik blant landets helsepersonell grunnet at lønnen er lavere enn det det koster for transport til sykehusene er dette blitt en epidemi som denne sykdommen ikke har forårsaket i den vestlige verden siden starten av 19-hundretallet.
Sykdommen som på 18-hundretallet kostet millioner av menneskeliv verden over, og som skyldes dårlig vannrenseannlegg eller mangel på renset vann har kostet mer enn 2100 menneskeliv i Zimbabwe og infisert 40 000 av landets lutfattige og sultrammede innbyggere. Sykdommen sprer seg også til Zimbabwes naboland.

På samme tid er Zimbabwe uten regjering og samtalene om regjeringssammarbeid mellom Robert Mugabe, sittende president, og Morgan Tsvangirai, opposisjonsleder, går gjevnlig i stå, mens alle som uttaler seg mot Mugabes regime fengsles og dømmes for kuppforsøk. Likevel sjokkerte Mugabe de fleste da han valgte å utvide sin årlige ferie - ifølge uttalelser for å "reflektere over strukturer (...)".

Luksuriøs ferie
Denne ferien skulle i hovedsak foregå i Østen og Mugabes familie reiste i forveien. Det rapporteres at fru Mugabe for anledningen hentet ut 96 000 amereikanske dollar - noe som må antas å være bortimot siste rest av landets viktige utenlandske valuta. Denne uken var reisefølget ankommet Hong Kong, og tok inn på et hotel med en pris som ikke vitner om at følge kommer fra et land i dyp økonomisk krise. Grace Mugabe, som er svært glad i å handle, blir ofte omtalt som Zimbabwes Førsteshopper.

Angrep fotograf
Sky News fotografen Richard Jones støtte på presidentfruen med livvakt og en venninne utenfor hotellet. Idet han forsøkte å ta bilder av den 43 år gamle førstedamen ble han sjokkert over situasjonen som utspant seg. Zimbabwes førstedame beordret nemlig sin livvakt til å angripe fotografen. Deretter holdt livvakten ham i et fast grep mens førstedamen forsøkte å ta fra ham kameraet før hun i hysterisk raseri startet å slå ham gjenntatte ganger i ansiktet. Ifølge legen som behandlet journalisten i ettertid har fru Mugabes mange tunge diamantinnfattede ringer påført mange skader og sår i fotografens ansikt.
Underveis i opptrinnet kom flere livvakter til, men disse ble avskåret av sikkerhetsvakter fra en nærliggende kommersiell bygning. Mugabe flyktet fra åstedet bare for å løpe på enda en britisk fotograf som tok et par bilder før også han ble overfalt av den hysteriske presidentfruen som forsøkte å knuse kameraet og lugget og slo i forsøket.

Etterforskning
Det lokale politiet akter å studere klipp fra områdets CCTV og klassifiserer saken som "alvorlig" og "politisk". Det vurderes om saken skal forfølges, men Mugabe kan hevde immunitet mot straffeforfølgelse.

Shoppeglad
Robert Mugabes (84) over 40 år yngre kone Grace Mugabe (43) er kjent for å være shoppeglad. Tidligere reiste hun gjevnlig til Paris, London og New York for å sløse bort Zimbabwes utenlandske valuta, men etter at Europa og USA har kommet med sanksjoner mot regimet har hun lagt sine handleturer til det fjerne Østen. Som hans forhenværende sekretær giftet hun seg med Robert Mugabe i 1996 etter at hans første kone døde. Hun har overtatt en rekke farmer etter hvite zimbabwere som er blitt jaget bort og er viden kjent for sine luksuriøse vaner og uttalelser til støtte for ektemannen. Ved en anledning ble hun sourt hvorfor hun brukte mangfoldige tusen på dyre Ferragamo-sko, mens hennes folk sulter. Hun svarte at hun har små føtter og derfor bare går i Ferragamo...

Noen timer etter torsdagens hendelser forlot Grace Mugabe Hong Kong for å vende hjem til Zimbabwe.

Kilder: timesonline, Wikipedia, VGNett

InsGdgt pt.11: Zimbabwe-konflikt & krise

Dette var tiende del i min bloggserie om Gadgets.
Tidligere deler er listet nedenfor:
-Inspector Gadget pt.1: Victorinox Traveller Lite
-Inspector Gadget pt.2: Like a dolphin
-Inspector Gadget pt.3: Myser på HTC
-Inspector Gadget pt.4: Gamingstol!
-Inspector Gadget pt.5: T-Ultimate
-Inspector Gadget pt.6: Grønn gadget
-Inspector Gadget pt.7: Mindre SPAM!
-Inspector Gadget pt.8: Er DU internettavhengig?
-Inspector Gadget pt.9: Insha'Allah
-Inspector Gadget pt.10: Drømmebilen

Om du ønsker å abonnere på nyheter fra denne bloggserien kan du legge inn følgende i din kommentar (erstatt "*username*" med ditt brukernavn):
<abo/blog.strategist/gadgets/*username*>
Du vil da motta en PM når en ny del publiseres i bloggserien.

HQ