Norsk
Blog
Internettavhengighet

Internettavhengighet

Skrevet av Strategist den 9 juni 2010 klokken 19:06

I Kina har det dukket opp et relativt stort antall offentlige institusjoner for rehabilitering av hva kinesiske helsemyndigheter kaller internettavhengighet. Nylig dukket det også for første gang opp en slik i USA.

I Kina fungerer institusjonene slik at for eksempel foreldre kan skrive inn avkom mellom 15 og 22 år for seks måneder mot en avgift á ca. 15k. Behandlingen består i at de "innsatte" blir påført en døgnrytme der de står opp klokken 5 og legger seg klokken 21.30. Gjennom dagen er det to timer fysisk aktivitet samt kalligrafi- og filosofiklasser. Det er selvfølgelig ikke tillat med internettilgang.

Det høres ikke så ille ut med filosofi- og kalligrafiundervisning, men saken nå er altså at tre rømlinger er tauet inn etter å ha overumplet vaktene på institusjonen og, ved en nøye planlagt flukt, å ha rømt rehabiliteringsinstitusjonen.

De tre kom så langt som til å slenge seg i en passerende taxi. Der viste det seg at de ikke hadde penger og drosjesjoføren ble tilstrekkelig indignert til at han tilkalte myndighetene.

Nå har guttenes foreldre signert papirer på at guttene skal gjenninsettes på institusjonen og de er altså igjen plassert for internettavvenning. End of story.

Men er det hensiktsmessig med slike institusjoner? Er det noe som burde innføres også her i Norge?

Jeg er kanskje stolt av at jeg tilbringer praktisk talt hver eneste våketime på den vide verdensveven, men hva gjør det med oss? Dette er ikke et problem eller en situasjon som gjelder bare for internettbrukere med overeksponering, men kan absolutt sies å være mye de samme funksjoner som spilleavhengighet. Og med en studie publisert for bare et par dager siden som sammenlignet fysikken til flere profesjonelle gamere med 60 år gamle røykere har vi kanskje et selvpåført problem.

Jeg for én må medgi at filosofistudier og kalligrafikurs blandet med litt fysisk aktivitet ikke høres så værst ut. Samtidig har jeg vokst til å bli svært svært glad i informasjonsflyten på internett. Og er det ikke nettopp filosofere jeg gjrø hele dagen på diverse forum og nyhetssider?

Er i det hele tatt internettavhengighet noe annet enn en tullediagnose? Hva mener du?

HQ