Norsk
Blog

9. November

Skrevet av Strategist den 10 november 2012 klokken 03:00

Når jeg skriver dette er det egentlig 10. November, men jeg har først nå fått konsentrert meg om å skrive det.

9. November er nemlig en spesiell dag. Den niende November i år var det 74 år siden Kristallnacht, 23 år siden Berlinmurens fall, og 78 år siden Carl Sagan ble født. Mine bekjente gjennom Unge Venstre var alle samvittighetsfulle, engasjerte, veldedige mennesker og var ute i Trondheims gater og marsjerte i tog mot rasisme, på dagen 74 år etter at tyske nazister om kvelden og natten mellom niende og tiende November angrep jødiske butikker, virksomheter og synagoger i Tyskland og Østerrike i 1938. Minst 91 jøder ble drept og 30 000 fengslet i konsentrasjonsleire, men det var likevel bare et lite forvarsel om hva som skulle komme.

Mens andre var ute og marsjerte og engasjerte seg, satt jeg hjemme.

9. November 1989 var bare kulminasjonen av en rekke hendelser som hadde skapt store sprekker i Sovjetunionens jernteppe. Tusenvis av mennesker flyktet allerede til Vesten gjennom Ungarn. Presset fra protestbevegelsen over hele Øst-Tyskland hadde økt i månedsvis, særlig i Leipzig. Det samlet seg i en spydspiss på Alexanderplatz i Berlin, som var delt av muren. Politbyrået hadde besluttet å åpne for privat reisetrafikk over grensepunktene, med effekt fra neste dag, den tiende.

Men sjefen i Øst-Tyskland hadde ikke vært med i beslutningsprosessen og ikke blitt informert. Han leste en lapp som ble gitt ham rett i forkant på pressekonferansen og da han ble spurt av en journalist når endringene ville tre i kraft, svarte han at såvidt han visste ville det skje umiddelbart. Meldingen ble sendt på radio i Vest-Tyskland, og naturligvis lyttet alle i Øst-Tyskland etter. Folk samlet seg ved portene i muren og forlangte å få krysse som de var blitt lovet. Vaktene var overveldet av tusener av mennesker og da ingen i landets styre ville ta på seg å gi ordre pm å bruke dødelig makt, ble de 10:45 tvunget til å åpne portene og slippe folk igjennom. Øst-berlinerne ble møtt av Vest-berlinere med blomster og sjampanje.

Ett år senere ble Tyskland gjenforent. Og året deretter oppløste Sovjetunionen seg.

Carl Sagan Day
Carl Sagan er kanskje en av de mest kjente personene i moderne vitenskapsformidling, og var mens han levde astrofysiker, kosmologist, forfatter og vitenskapsformidler. Han ble født 9. november 1934.

9. November

Jeg minnes om viktige historiske begivenheter, men den jeg markerte i dag var Carl Sagan.

HQ