Norsk
Blog

Jeg hater gavekort!

Skrevet av Strategist den 10 november 2012 klokken 09:23

Advarsel: Ikke les det følgende dersom jeg kjenner deg IRL.

Jeg hater gavekort! Men ikke misforstå meg; dersom du er en av de som oppigjennom har gitt meg gavekort til bursdag eller jul. Jeg er like takknemlig for alle gavekortene jeg får. Det er de som selger gavekort jeg ikke liker.

Ok da, kanskje jeg er litt utakknemlig til de som gir bort gavekort også. De tvinger meg ut for å lete etter butikker som jeg aldri ellers ville besøkt av noen som helst grunn. Det er en gave som du kan velge selv, men som tvinger deg til å gjøre det i én butikk! Hvorfor ikke bare gi kontanter eller en bankoverføring? Mindre personlig sier du? Men det er helvetes mye mer nyttig! Man kan betale en lei parkeringsbot eller bruke det på å ha Fjordland til middag i en uke.

Men det skal sies: Jeg har også gitt min fair share med gavekort oppigjennom. Blant annet fordi; hva skal man egentlig finne på til alle sammen? Det funker liksom ikke å gi penger til for eksempel foreldre og besteforeldre. Iallefall når man bodde hjemme og fremdeles fikk månedslønn. Skal man liksom ta de 200 kronene man fikk for ikke å gjøre en shit i november, putte dem i en konvolutt på julaften og gi dem tilbake til foreldrene, før man får dem igjen når Desember er omme? Det er et dilemma. Og la oss ikke skyve under en stol at det er av nær familie at man får de feteste gavene. Så man bør helst ikke fremstå som for cheap, for det kan straffe seg.

Snart kommer julen opp, og flere av dere flittige normale har sikkert alt begynt å planlegge, eller kanskje tilogmed kjøpe inn, julegaver. Dersom du er jente og leser dette så vedder jeg på at du alt har kjøpt inn gaver til alle venninnene i klassen, gamleklassen, bekjentskaper du har stiftet gjennom reiser og sosiale medier, kjærester og ekskjærester, familie inntil femmenninger og kanskje også seksmenninger. Og du har lagt sjela i hver eneste av de sykt kreative idéene dine, for å vise at du bryr deg. Dersom du er mann gjør du som meg og kjøper alle de tre-fire gavene du skal gi bort på 22. eller 23. desember. Med mindre du er så heldig å ha fått deg en kone da, og kan lene deg tilbake og overlate bryderiet til en shoppeglad jente. 364 dager i året er hun sur på deg, men gir du henne kredittkortet...

Men jeg formaner dere: Hold dere unna gavekort.

Gavekort skal egentlig vare i tre år, dersom ikke annet er spesifisert. Men de er alltid begrenset til ett år eller mindre av butikken. Så når jeg hvert år kommer på at jeg forrige bursdag fikk N antall gavekort, i X antall forskjellige bokhandler (der N=X og X=antallet ulike bokhandlerkjeder i hele Norge), og har klart å rote frem alle sammen, så er alle sammen verdt null komma niks. Så mye for den gaven. Den er pokkers mye verdt når det bare er en papirlapp med noen tall på!

Og butikkene tjener fett på dette. Hvert år blir verdier for milliarder til verdiløst papir i norske skuffer og skap, fordi folk glemmer bort gavekortene de fikk. Det burde bli forbudt å benytte slikt kynisk spill for å grovt utnytte forbrukerne.

Jeg hater gavekort!

Skal du gi noen gavekort til jul?

I år har jeg tenkt å ta gavekortene jeg fikk til jul i fjor, gå til butikken og be om å få kjøpe et nytt gavekort for pengene på det første, og gi dette tilbake til original avsender. Det er jo tanken som teller...

HQ