Norsk
Blog

Om EU og Nobelpriskonserten

Skrevet av Strategist den 12 desember 2012 klokken 03:24

Jeg satt og så på Nobelpriskonserten tidligere i kveld. Dette var ett av årene jeg har vært mer oppsatt på å få med meg konserten. Jeg har ikke hatt særlige innvendinger mot de siste årenes vinnere, men de har ikke nødvendigvis appellert til meg, eller vært særlig spennende og engasjerende. Liu Xiaobo jobber absolutt for fredfulle verdier, men på lokalt plan på andre siden av jordkloden. Jeg godtar uten innvendinger prisene fordi de representerer fred i lite fredfulle deler av verden, men det har vært lenger mellom de store prisene til personligheter og organisasjoner med banebrytende idéer eller et globalt fredsinitiativ.

I så måte er prisen til EU en som engasjerer meg mye mer. Dette er en pris det var på høy tid at ble gitt, og kanskje skulle den vært gitt for flere år siden. Kontroversene som har vært rundt utdelingen her i Norge er bare petty smånasjonspolitikk og evner ikke å se at prisen ikke er gitt til norsk EU-medlemsskap. Den er gitt til en organisasjon som representerer og står for en uvurderlig insats for fred i det som historisk har vært et av de mest konfliktfylte områdene i verden.

Derfor nøt jeg fredspriskonserten, og også talene og ordene fra EUs representanter og til EU. At konserten ifølge avisanmelderne var bare middels, kjedelig og utdatert, bryr meg ikke. Selvom jeg har lite forhold til selv de største av artistene på konserten, og musikksjangrene ikke alltid var etter min smak, så skjønner jeg ikke at en konsert som dette absolutt burde hatt de mest aktuelle artistene. Det er bra at de har artister som har holdt på lenge og har rukket å bli godt kjent hos alle, også de som ikke følger med på poplistene. Psy er uansett opptatt med å spille for Obama i USA for tiden. Og den dagen Justin Bieber skal opptre på en Nobelkonsert går jeg i krigen...

Showet avsluttet litt kleint, med middelaldrende hvite menn i dress som vrikket på hoftene sammen med Jennifer Hudson. Stakkars tåper. Jeg ble pinlig berørt på deres vegne.
Men ellers får showet:

Om EU og Nobelpriskonserten

Iløpet av uken skal jeg sørge for å få sett talene fra selve prisoverrekkelsen i forigårs - som skal ha vært veldig gode - siden jeg ikke fikk sett dem direkte grunnet eksamenslesing.

HQ