Norsk
Blog
Mønstre: 12.12.12 12:12:12

Mønstre: 12.12.12 12:12:12

Skrevet av Strategist den 12 desember 2012 klokken 23:14

Du har helt sikkert fått det med deg. Datoen idag er spesiell, og på et tidspunkt idag viste enkelte klokker en rekke på hele seks ganger tallet tolv. "Alle" skulle poste på Facebook eller Twitter akkurat klokken 12 minutter over 12 idag. Enkelte trodde tilogmed at jorden ville gå under akkurat idag (det er fremdeles tid). Ikke på veldig lenge vil vi få en slik rekke med tall på kalenderen. Trolig ikke i vår levetid. Så hva gjorde jeg på dette historiske tidspunktet?

Jo, jeg sov. Som vanlig sov jeg gjennom det historiske øyeblikket. Som jeg gjorde 22. juli (forsov fra å skulle til Oslo). Jeg gikk glipp av disse seks sekundene til å se på klokken og symmetrien.

Jeg gikk egentlig ikke glipp av noe som helst. Det er bare tall, og bare et minutt som alle andre minutter. Som det minuttet som er akkurat nå når jeg skriver denne setningen. Det er ikke noe å gå glipp av. Ingenting skjedde. Såvidt jeg kan se har ikke verden gått under.

Det er ikke egentlig noe interessant med dette minuttet mens klokken viser Onsdag 12.12.12 12:12. Det er egentlig helt tilfeldig at dette øyeblikket har fått innskribert akkurat disse tallene.

Det er ingen kosmisk sammensvergelse. Datosystemet er konstruert og menneskeskapt. Det er ikke naturlig eller virkelig. Og at kalenderen vår viser 12.12.12 i dag er også ganske tilfeldig.

Vi kunne ha brukt den Julianske kalenderen fremdeles, istedenfor den Gregorianske. I den Julianske kalenderen er datoen i dag 29. november 2012. I den hebraiske kalenderen er det 29. Kislev 5773. Mayakalenderen nærmer seg jo som kjent slutten. Istedenfor at jeg lister opp resten av kalenderene jeg kjenner til kan jeg bare gi dere den følgende linken: http://www.fourmilab.ch/documents/calendar/

Ikke bare er det ikke gitt at vi ville hatt denne kalenderen, det er også tilfeldig at vi regner starten på den som for 2012 år siden. At vi regner den fra dagen da en palestiner ved navn Jesus skal ha blitt født er kulminasjonen av en rekke maktkamper i Europa. Men at år null i det hele tatt anslås til når det var, skyldes tilfeldige feilkalkulasjoner og gjetting. Jesus ble såvisst ikke født ved solsnu, og han ble iallefall ikke født i år null. Hvis han i det hele tatt var en reel person.

Men nå har vi altså denne kalenderen. Og hvorfor er så slike datoer så viktige for oss? Fordi hjernen vår gjennom evolusjonen er programmert til å se og gjenkjenne mønstre, intet annet.

HQ