Norsk
Blog
Et sørgelig planteliv

Et sørgelig planteliv

Skrevet av Strategist den 25 april 2013 klokken 13:12

For to måneder siden bestemte jeg meg for at jeg skulle kjøpe noen små planter til å ha i leiligheten. Kjøttetende planter, for jeg bryr meg ikke egentlig om blomster. Men kjøttetende planter er fascinerende og kule å ha. Jeg ha prøvd å holde en kjøttetende plante før, men den døde av uttørking før den rakk å strekke seg ut av jorden. Nytt forsøk nå med andre ord.

Å holde blomster i leiligheten er egentlig mer bry enn det er verdt, men kjøttetende planter er spesielle nok. Dessuten kan det komme godt med i en kjellerleilighet infestert av insekter og edderkopper. De burde iallefall klare å mate seg selv.


Som sagt så gjort. Jeg var på Plantasjen, som ligger like ved der jeg bor i Trondheim, og kjøpte tre planter. En kjøttetende blomst kalt Pinguicula for litt farge, og en Dionaea, den med utvekster som ser ut som munner, pluss en liten kaktus i tilfelle de andre plantene ble en fiasko. Kaktuser er jo tross alt planter selv jeg knapt kan drepe.

Men nå, to måneder senere, kjemper de to kjøttetende plantene på siste verset. Jeg vet ikke om jeg har vannet dem for mye eller for lite, men de er sumpplanter, så det må trolig være det siste. Kaktusen lever i beste velgående dog, for den har jeg holdt meg helt unna.

Pinguiculaen mistet blomsten sin innen en uke etter jeg tok den i hus. Kanskje den ikke fikk nok lys der den stod? Den begynte iallefall å helle veldig i retning vinduet til stilken på blomsten til slutt knakk sammen. Noen av bladene, som er hva den faktisk spiser med, er fremdeles relativt grønne. Så selvom blomsten er død, kanskje den kan lokkes tilbake til livet igjen nå som den står nærmere vinduet og full av vann?

Dionaeaen står det både bedre og verre til med. Den har fått en lang stilk i midten som strekker seg høyt opp av potta. Det burde jo være et godt tegn, eller? Problemet er bare at alle "munnene" i bunnen av planten er døde og sorte, bortsett fra to som fremdeles har beholdt den grønne fargen. Forsåvidt greit, iogmed at "munnene" skal dø etter de har lukket seg/spist fem ganger. Det er bare det at det er tett konkurranse nedi der. Potta er nemlig blitt inntatt av muggsopp. Hvordan jeg har klart å introdusere den vet jeg ikke riktig, men det virker som m det foregår en aldri så liten invasjon av området. Hvilken vekst jeg hjelper mest ved å vanne planten nå vet jeg ikke riktig, men jeg heier på Dionaeaen enda. Så får vi vente og se.

Konklusjonen er at det er bare én type planteliv jeg er istand til å holde - nemlig muggsopp.

HQ