Norsk
Blog
Teknologiens pris?

Teknologiens pris?

Skrevet av Strategist den 25 april 2013 klokken 19:31

Det er ikke så rent få angrep det har syntes å ha vært på USA denne måneden. Den ene dagen er det bombeangrep mot Boston. Deretter er det forsøk på angrep med ricin, først mot en senator og deretter mot selveste Presidenten. Det er kanskje ikke så rart at enkelte gikk på limpinnen da det kom varsel om at Det Hvite Hus var blitt angrepet og President Obama var skadet forleden. Meldingen kom fra en respektert nyhetskilde, nyhetsbyrået AP. Men det var bare deres Twitter-konto som varslet om dette, og den var blitt hacket viste det seg raskt.

Innen dette var klart hadde dog børsen alt sunket med rundt 1 prosent. Det vil si at iløpet av minutter gikk hundrevis av milliarder dollar opp i røyk. Da det var klart at det bare var falsk alarm kom pengene like raskt ut av intet igjen, men markedet hadde allerede fått seg en støkk. FBI undersøker nå om det var et målrettet angrep mot USAs økonomiske system.

Men hvor sårbart er egentlig det økonomiske - og ikke minst tekniske - systemet vårt, om det kan manipuleres så kraftig, så lett?

Bare det at et angrep, eller idéen om et angrep, kan få så store verdier til å fordufte på et blunk er bekymringsverdig. Når nyheter spredd via Twitter kan ha så stor inflytelse på den virkelige verden tar det ryktespredning til et helt nytt betydningsnivå. En idé lansert på Twitter via en tilsynelatende troverdig kilde kan lamme USA, for ikke å si verdenssamfunnet, momentant og gi cover for noe annet. Eller hva om noen spredte en nyhet på en lignende måte og så sørget for å kjøpe store verdier mens de midlertidig samlet var verdt milliarder mindre enn den reelle verdien? Når det som nå raskt blir avkreftet, så spretter verdiene opp igjen og alt er vel. Men det er scenarioer der selv en falsk melding kan få langsiktige konsekvenser, for eksempel dersom kombinert med andre skremsler.

Og det kanskje enda mer urovekkende: At en så stor del av økonomien er automatisert, med billige aksjeroboter som i en håndvending kan respondere på endringer i stemningen i markedet, eller bli påvirket av verdensnyheter, men som også ikke har noen kritisk sans og derfor ikke kan gjennomskue falske meldinger. Det var disse robotene i stor grad som ledet til det sterke og raske fallet. Når alle vil ha et dataprogram som automatisk selger for dem i kriser for å berge verdier, så forsterker det disse krisene enormt. Dersom alle bare hadde forholdt seg rolige, så ville ikke dette ha hatt noen effekt overhodet.

Når teknologien kan manipuleres så kraftig indirekte så kommer man i tanker om hvor sikre de økonomiske systemene egentlig er for direkte påvirking. Hva om noen hacket seg inn på børsen og fjernet en null?

HQ